- Advertisement -

Ispunjeni svi uvjeti: Poznato kada bi trebale početi isplate porodiljama u TK

Preporučujemo

Isplata naknada svim porodiljama u Tuzlanskom kantonu može početi od 1. juna, jer je resorno ministarstvo centrima za socijalni rad uputilo sve potrebne naloge, potvrdio je danas kantonalni ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Mirsad Muhamedbegović.

 

Nezaposlene majke, koje su djecu dobile od 1. aprila ove godine, imaju pravo na mjesečnu naknadu u visini od 996 KM, što je prosječna plaća u Federaciji Bosne i Hercegovine, u trajanju od 12 mjeseci od dana rođenja djeteta. Pravo na naknadu imat će i porodilje kojima je naknada za vrijeme porodiljskog odsustva manja od 996 KM, a naknada će iznosit onoliko kolika je razlika do prosječne plaće u FBiH.

 

– Vlada TK danas je usvojila odluku, koja će uz uredbu, potrebne izmjene zakona i instrukciju ministarstva, biti poslana centrima za socijalni rad da bi krenula primjena. Nadamo se da će isplate krenuti od 1. juna, a rok primjene je od 1. aprila, tako da će ta sredstva biti refundirana kroz isplate – rekao je Muhamedbegović.

 

Također, kada su u pitanju djeca rođena od 1. aprila 2021. do 31. marta 2022. godine, Vlada je utvrdila i da će sve majke dobiti jednokratnu novčanu pomoć za opremu novorođenog djeteta za u iznosu od 996 KM.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Bečarević: BH-Gas se briše, a županije osnivaju novo preduzeće za projekat Južna interkonekcija

Stručnjak za gas i dobar poznavalac prilika na gasnom tržištu Almir Bečarević danas je upozorio javnost da se preduzeće...