Istinomjer uoči oktobarskih izbora: Vlasti u četiri godine ispunile svega 3,3 posto obećanja

Preporučujemo

Devet partija koje čine vladajuću koaliciju na državnom i entitetskim nivoima vlasti u potpunosti je ispunilo tek 32 od ukupno 966 obećanja datih uoči općih izbora 2014. godine, rečeno je danas u Sarajevu na konferenciji za medije Udruženja građana “Zašto ne”, u čijem sastavu djeluje portal Istinomjer.ba.

Od 966 obećanja dato je 966 obećanja od čega 143 na državnim nivou, u FBiH 362 obećanja i u RS 461 obećanje. Čak 77 posto obećanja je neispunjeno, dok je 20 posto djelomično ispunjeno.

- -

To znači da su vlasti u mandatu 2014. – 2018. godina ispunile svega 3,3 posto svih datih obećanja.

“Vlasti na državnom nivou i u Federaciji BiH ispunile su po tri posto obećanja, dok su u Republici Srpskoj ispunile četiri posto obećanja”, rekao je Dalio Sijah iz Udruženja građana “Zašto ne”.

Monitoringom portala Istinomjer obuhvaćeno je devet političkih partija koje participiraju u vlasti: SNSD, Socijalistička partija, DNS (Republika Srpska), SDA, SBB i HDZ (Federacija BiH), te SDS i PDP, zajedno sa SDA, SBB i HDZ BiH u koaliciji na državnom nivou, piše radiosarajevo.

Najviše obećanja dale su DNS 278, SDA 273 i SNSD 130.

- -

Najveći procenat ispunjenih obećanja imaju SNSD osam posto, Socijalistička partija šest posto i SDA pet posto.

Najnovije

Ambasada: Dodik griješi ako misli da će SAD stajati po strani dok gura BiH ka sukobu

Stvaranje paralelnog izbornog sistema od strane Vlade Republike Srpske (RS) bilo bi neustavno i antidejtonsko, a biračima u RS-u...