Istraga protiv Aleksandra Radića: Napad zoljom u Banja Luci okvalifikovan kao terorizam

Preporučujemo

Republičko tužilaštvo preuzelo je istragu protiv Aleksandra Radića – koji se sumnjiči da je u martu ove godine iz ručnog raketnog bacača ispalio raketu na zgradu u Banjaluci – te je kvalifikovalo ovo djelo kao terorizam.

Istragu protiv Radića, koji se sumnjiči da je 30. marta iz ručnog raketnog bacača M80 zolja ispalio raketu na zgradu “Agrama” u Banjaluci, prvobitno je vodilo Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci, ali je Republičko tužilaštvo 17. oktobra izuzelo ovaj predmet, kada su i prekvalifikovali predmet.

- -

Prvobitno Radić je sumnjičen za izazivanje opšte opasnosti, ali je Republičko tužilaštvo ovaj slučaj prekvalifikovalo u terorizam. Osim toga, sumnjiče ga i za neovlašćenu proizvodnju i promet oružja ili eksplozivnih materija.

Radića Republičko tužilaštvo sumnjiči da je projektil ispalio s ciljem “zastrašivanja građana i uništavanja ustavnih, političkih, ekonomskih ili društvenih struktura Republike Srpske”.

Napadom je, tvrde u Republičkom tužilaštvu, doveo u opasnost i život radnika obezbjeđenja koji je bio u zgradi.

Raketa je probila šajbu prozora na devetom spratu i udarila u plafon kancelarije. Prema procjenama, od eksplozije pričinjena je šteta od skoro 30.000 maraka na objektu zgrade.

- -

Republičko tužilaštvo navodi i činjenicu da je napad uznemirio javnost i da su nakon njega pojedini politički i stranački funkcioneri navodili da je bezbjednost u Banjaluci narušena, zbog čega smatraju da se ovaj slučaj može okarakterisati kao terorizam.

Mileta Bošković, advokat osumnjičenog Aleksandra Radića, kazao je da će se teško održati kvalifikacija krivičnog djela terorizam.

“Tužilaštvo je na istim činjenicama prekvalifikovalo ovo djelo. Pitanje je kako je i kada Radićev trag dospio na zolju i nema dokaza da ju je on ispalio. Raketa je ispaljena na privatnu zgradu. Zar će svako podmetanje eksploziva ili sličan slučaj napada na privatnu imovinu biti terorizam”, rekao je Bošković.

Iako je Republičko tužilaštvo nakon preuzimanja istrage tražilo da se Radiću produži pritvor, Okružni sud u Banjaluci pustio je osumnjičenog da se u nastavku predmeta brani sa slobode.

Najnovije

Nakon 31 godinu od paljenja, miniranja i rušenja sutra svečano otvaranje Kizlar-agine džamije u Mrkonjić Gradu

Sve je spremno za sutrašnje otvaranje Kizlar-agine džamije u Mrkonjić Gradu, koja je zapaljena i minirana 1993. godine, a...