Istraga tvitova Rajka Vasića: Tužilaštvo BiH zatražilo međunarodnu pravnu pomoć

Preporučujemo

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i dalje radi na istrazi tvitova Rajka Vasića, a zatražili su i međunarodnu pravnu pomoć.

Podsjetimo, Rajko Vasić, jedan od ideologa Dodikovog SNSD-a, na svom je Twitteru uoči 11. jula, dana kada se sjećamo genocida u Srebrenici, objavio skandaloznu poruku u kojoj je zaprijetio novim genocidom.

- -

“Nešto mislim, ako toliko volite taj genocid nad vama, sačekajte sljedeću priliku”, napisao je Vasić.

Vasić je nakon toga napisao još nekoliko poruka u kojima negira genocid i zločine.

“Genocid je haško-sarajevska laž u kome uvijek stradaju bosanski muslimani”, napisao je Vasić.

Nakon ove objave i nakon što je objavljeno da njegove poruke istražuje Tužilaštvo, Vasić je napisao i ovo: “Ako Tužilaštvo i Sud BiH otvore presedan i počnu zatvarati Srbe zbog tvitova, a mi to budemo mirno posmatrali – možemo slobodno da pakujemo stvari.”

- -

Kako se nakon ovoga Tužilaštvo više nije oglašavalo, portal radiosarajevo ih je kontaktirao sa pitanjima: – U kojoj je fazi istraga, te- Da li je Tužilaštvo izdalo Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) nalog za saslušanje Rajka Vasića?

Ovo je njihov odgovor:

“Tužilaštvo BiH u ovom predmetu provodi istražne radnje, radi utvrđivanja određenih činjenica i putem međunarodne pravne pomoći.”

Kako je istaknuto u reakcijama na Vasićeve tvitove, “izjava ideologa SNSD-a je krivično djelo izazivanja nacionalne, vjerske, rasne mržnje i netrepeljivosti, jasno definirano krivičnim zakonima.”

Najnovije

Uskoro raspuštanje Hrvatskog sabora: Parlamentarni izbori u aprilu ili maju

U Zagrebu je danas održana sjednica predsjedništva HDZ-a na kojoj je donijeta odluka da će Hrvatski sabor biti raspušten...