Istražitelji otkrili kako se autobus u Bugarskoj zapalio i zašto ljudi nisu mogli izaći

preporučujemo

Bugarski istražitelji su poručili da je ljudska greška vjerovatno uzrok nesreće na autocesti u Bugarskoj, u kojoj se zapalio autobus iz Sjeverne Makedonije s 52 putnika, od kojih je poginulo njih 45.

Autobus je prevozio turiste, uključujući djecu, iz Sjeverne Makedonije koji su se vraćali s turističkog putovanja u Tursku.

Autobus se oko 2 sata ujutro u utorak zapalio na autocesti u zapadnoj Bugarskoj.

Istražitelji su otklonili mogućnost terorističkog napada, kao i mogućnost da su dodatni kanistri s gorivom prouzročili požar. Također su ustanovili da nije došlo do eksplozije.

Trenutno je najvjerojatnije i jedino objašnjenje ljudska greška. Autopsije ukazuju na to da su žrtve uglavnom poginule uslijed gušenja zbog požara, a ne zbog sudara ili povreda zbog eksplozije – kazao je čelnik Nacionalne istražne službe Borislav Sarafov na konferenciji za medije u četvrtak.

Istražitelji ispituju jesu li loše označavanje traka, nedostatak odgovarajućih znakova i reflektora te loša organizacija prometa na autocesti mogli doprinijeti nesreći.

Naše je mišljenje da prometna barijera u koju se autobus prvo zabio ne samo da nije korisna već je opasna za promet i zapravo je doprinijela nesreći – kazao je Sarafov.

Autobus je udario u zapreku na desnoj strani i zapalio se zbog trenja. Potom je skrenuo ulijevo, da bi se zaustavio na preprekama koje odvajaju dva smjera autoceste, kažu istražitelji.

Svjedoci su rekli da je nakon prvog udarca izbio požar, a autobus se ubrzo napunio dimom. Niko nije mogao izaći na prva vrata zbog jake vatre. Svi su se okupili ispred stražnjih vrata, ali su ona bila blokirana prometnim preprekama koje su zaustavile autobus – istaknuo je glavni istražitelj Marijan Marinov.
Jedna osoba, koja je preživjela tako što je razbila prozor u stražnjem dijelu autobusa, svjedočila je kako je osam osoba iskočilo iz zapaljenog vozila, rekla je Sijka Mileva, glasnogovornica državnog tužioca.

Pročitajte:  Još se utvrđuju identiteti žrtava iz autobuske nesreće u Bugarskoj

Hospitalizirano je sedam osoba.

Bugarska je poslala dva zvaničnika u četvrtak u Sjevernu Makedoniju kako bi preuzeli uzorke DNA od porodice, što je potrebno za identifikaciju žrtava, kazao je Sarafov, prenosi Hina.

Najnovije

Turski mediji: Policija otkrila bombu, spriječen napad na Erdogana

Turske obavještajne službe osujetile su večeras pokušaj napada na predsjednika Recepa Tayipa Erdogana, prenose turski mediji. Eksplozivna naprava pronađena je...