Istraživanja pokazala: Djeca koja redovno jedu ribu, imaju viši stepen inteligencije i bolji san

Preporučujemo

Djeca koja jednu ribu jednom ili više puta nedjeljno, bolje spavaju i ostvaruju bolje rezultate, za razliku od djece koja ribu ne jedu nikako ili manje od jednom nedjeljno, pokazala je studija objavljena prošli mjesec u novinama Scientific Reports.

Istraživanje je pokazalo vezu između Omege 3s, osnovnog sastojka pronađenog u mnogim vrstama ribe, uključujući salamon, sardine i tunu, koji unaprijeđuje inteligenciju i pomaže lakšem spavanju.

U novom istraživanju, više od 500 djece iz Kine u dobi između 9 i 11 godina, odgovorilo je na pitanje koliko često su jeli ribu u toku prethodnog mjeseca, sa opcijama “nikako” ili “barem jednom nedjeljno”. Djeca u dobi od 12 godina su popunila test inteligencije koji je ocijenio njihovu verbalnu i neverbalnu komunikaciju.

Djeca koja su odgovorila da su jela ribu jednom nedjeljno su osvojila 4,8 poena više na testu nego djeca koja su jela rijeđe ili nikako. Djeca koja su jela ribu “ponekad” su osvojila 3,3 više boda na testu. Zbog rane dobi djece, University of Pennsylvania nije ih pitao za vrstu ribe koju su jeli.

Njihovi roditelji su odgovarali na pitanja o kvaliteti sna. Djeca koja su jela češće ribu su imala manje poteškoća prilikom spavanja te, općenito, bolju kvalitetu spavanja, piše BBC.

Istraživači su preporučili dodavanje ribe na menu tokom dječije ishrane.

“Djecu treba što ranije upoznavati sa takvom ishranom”, objasnila je istraživačica Jennifer Pinto-Martin.

Moguće je ribu davati i djeci od dvije godine pa nadalje, ali ukoliko nema kostiju i ukoliko je fino isjeckana.

“Upoznavanje ukusa ribe u ranijem dobu, čini ga ukusnijim”, objasnila je Pino-Martin te dodala da, ukoliko je djeci nepoznat ukus, mogli bi odbijati ribu u kasnijem dobu.

(Ines Sandžaktarević)

Najnovije

Bolnice sve krcatije, situacija kritična: Epidemija iz Ukrajine mogla bi se proširiti na cijeli svijet!

Bolnice i zdravstvene ustanove širom Ukrajine posljednjih se sedmica susreću s drastičnim povećanjem infekcija zbog otpornosti na antibiotike, zbog...