Italija: Vakcinisano 80 posto populacije starije od 12 godina

preporučujemo

Vlada Italije saopćila je kako je ova zemlja dostigla cilj kada je riječ o procesu vakcinacije te da je u ovom trenutku protiv koronavirusa vakcinisano 80 posto populacije starije od 12 godina, prenosi Reuters.

Prema zvaničnim podacima, Italija je do sada vakcinisala 43.109.551 osobu stariju od 12 godina od ukupno 60 miliona stanovnika koliko broji ova evropska zemlja.

Cilj od 80 posto vakcinisanih Italija je postavila u martu ove godine, a prvi je o ovom projektu govorio specijalni komesar za hitne slučajeve Francesco Paolo Figliuolo.

“To je procenat vakcinisanih za kojeg stručnjaci kažu, a trend to sedmicama i potvrđuje, da doprinosi značajno manjem riziku od hospitalizacije”, saopćeno je.

Bivši direktor Evropske agencija za lijekove (EMA) i trenutni savjetnik Paola Figliuola Guido Rasirekao je kako procenat od 80 posto vakcinisanih ne predstavlja samo simboličan broj.

“To je nivo koji se, prema podacima kojima raspolažemo, dovodi u vezu sa značajnim smanjenjem cirkulacije virusa i drastičnim smanjenjem prijema u bolnicama”, rekao je Rasi.

On je također dodao da je smanjenje broja osoba u bolnicama ključan iz dva razloga, a to su ekonomski oporavak zemlje i fokus nacionalnog zdravstvenog sistema i na usluge koje se ne tiču samo liječenja koronavirusa.

Broj hospitalizovanih od koronavirusa u Italiji u stalnom je padu od početka ljetnog perioda 2021. godine. Od izbijanja pandemije u februaru 2020. godine, Italija je zabilježila 131.274 smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom što je Italiju smjestilo na drugo mjesto u Evropi i deveto u svijetu po broju smrtnih slučajeva.

Najnovije

Sutra zakazivanje sjednice NSRS o vraćanju nadležnosti

Denis Šulić, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, potvrdio je za N1 da će sjednica Kolegijuma NSRS-a, na kojoj će...