Italijani otvorili pogon u Banjoj Luci, posao dobilo 70 radnika

Preporučujemo

Nakon više godina zastoja ponovo je pokrenuta proizvodnja obuće u naselju Bronzani Majdan u Banjoj Luci.

Pogon zapošljava 70 radnika, a plan je da u narednih pola godine radno mjesto dobije oko 200 ljudi.

- -

Riječ je o nekadašnjem pogonu bivše fabrike obuće “Bosna”, koji je zatvoren prije nekoliko decenija. U međuvremenu je bilo nekoliko pokušaja za pokretanje proizvodnje, ali bez uspjeha. Ovaj put to je učinio investitor iz Italije i tu fabriku je posjetio gradonačelnik Igor Radojičić.

“U bivšoj Jugoslaviji su na ovoj lokaciji proizvodili obuću i drago mi je da se ta djelatnost vratila u Bronzani Majdan. Bilo je nekoliko neuspjelih pokušaja da se u međuvremenu pokrene proizvodnja i mislim da ovaj put konačno imamo dobrog partnera. Italijanski proizvođač ovdje planira da zaposli do 200 radnika, što za ovo seosko područje može biti veoma značajno”, kazao je Radojičić, prenosi Glas Srpske.

Naglasio je da je u Bronzani Majdan prethodnih godina malo ulagano.

“Kada je u pitanju komunalna infrastruktura, potrebe su velike i u proteklih 12 mjeseci smo pokušali da popravimo situaciju. Urađen je most u Obrovcu, te niskonaponska mreža u Stratinskoj. Ove godine smo u školi u Bronzanom Majdanu sanirali igralište, a to ćemo uraditi na još jednom”, naveo je Radojičić.

- -

Direktor fabrike “AM Shoese” Branko Kaparanović je rekao da je proizvodnja pokrenuta prije 14 dana i da je trenutno zaposleno 70 radnika.

U planu je da u narednih pola godine zaposlimo do 200 radnika, a da li ćemo u tome uspjeti zavisit će od toga koliko ćemo imati raspoložive radne snage”, rekao je Kaparanović.

Kazao je da u pogonu u Bronzanom Majdanu šiju gornji dio cipele za brend “stil martin”, te da je proizvođač cipela Italijan Antonio Benoti.

“Plasiramo proizvode na doradu u Slovačku. Na kraju finalni proizvod ide na evropsko tržište i za sve proizvedeno već postoji dogovoreno tržište”, naveo je on.

Jedan od radnika Dragan Popović je rekao da otvaranje fabrike puno znači za ovaj kraj.

“Omladine ima dovoljno, a ima i iskusnih radnika koji ih mogu obučavati. Prije deset godina sam ovdje radio kada je ponovo pokrenuta proizvodnja, ali je tada stala i drago mi je da se ponovo vratila”, naveo je Popović, piše Glas Srpske.

Najnovije

Ne smiruju se reakcije na masakr u Gazi, svjedok kaže da su kamioni s hranom gazili ljude

Ne smiruju se reakcije na masakr u Gazi, svjedok kaže da su kamioni s hranom gazili ljude. Najmanje 112 Palestinaca...