IUMS: Slučaj zločina nad Rohingyama hitno prenijeti na Međunarodni krivični sud

Preporučujemo

Svjetska unija islamskih učenjaka (IUMS) uputila je poziv Ujedinjenim nacijama (UN) da se slučaj zločina nad arakanskim muslimanima u Mijanmaru prenese na Međunarodni krivični sud (ICC), javlja Anadolu Agency.

U saopćenju iz IUMS-a navedeno je kako Unija tokom posljednjih šest godina prati ono s čime su suočeni muslimani Arakana, a riječ je o kršenjima ljudskih prava, ubijanjima i u konačnici genocidu.

- -

Naglašeno je također kako su muslimani Arakana danas najugroženiji narod na svijetu, te su podržane ranije odluke nezavisne komisije UN-a o zločinima počinjenim u Mijanmaru.

IUMS je pozvao UN da se ovaj slučaj što prije prenese na Međunarodni krivični sud, te da međunarodna zajednica vrši pritisak na mijanmarsku vladu.

Istražitelji Ujedinjenih nacija su 27. augusta zatražili da se vodeći generali mijanmarske vojske procesuiraju za genocid nad Rohingya muslimanima čime je pažnja javnosti ponovo usmjerena na pripadnike te manjine koji su izloženi višegodišnjem sistematskom nasilju te protjerani borave u neuslovnim kampovima u susjednom Bangladešu gdje vode golu borbu za preživljavanje.

Prema posljednjim podacima UN-a, iz Mijanmara je u proteklih 12 mjeseci u Bangladeš izbjeglo najmanje 700.000 Rohingya muslimana. Većinom se radi o ženama i djeci, a Amnesty International tvrdi da je riječ o brojci od 750.000 izbjeglih.

- -

U Arakanu je 70-tih godina prošlog vijeka živjelo oko dva miliona Rohingya muslimana, a pretpostavke su da ih sada na tom području živi manje od 300.000.

Međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava su u proteklom periodu objavile satelitske snimke na kojima se vidi kako je u naletu mijanmarske vojske spaljeno više od 350 muslimanskih sela u Arakanu.

Najnovije

Salkić odgovorio Delegaciji EU: Na širenje lažnog narativa nećemo šutjeti

Poslanik u NSRs Ramiz Salkić (SDA) oštro je kritikovao pismo koje je Delegacija EU u BiH uputila žrtvama genocida...