Ivica Osim će biti sahranjen u subotu u 15 sati na Barama

Preporučujemo

Legenda bosanskohercegovačkog nogometa Ivica Osim će biti sahranjen u subotu, 14. maja, na sarajevskom groblju Bare u 15 sati.

Njegovo posljednje počivalište bit će Aleja velikana na groblju Bare u njegovom rodnom Sarajevu, a navijači Željezničara i građani najavili su okupljanje od 12 sati na stadionu Grbavica odakle će pola sata kasnije u povorci krenuti ka Barama.

- -

Sahrana je zakazana za 15 sati, a očekuje se da hiljade građana isprati jednog od najvećih nogometaša i trenera u historiji BiH.

U Aleji velikana na Barama su ranije sahranjeni, između ostalih, Mirza Delibašić, Davorin Popović, Kemal Monteno…

Podsjetimo, Osim nas je zauvijek napustio 1. maja ove godine, a komemoracija povodom njegove smrti će biti održana u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Ivica Osim je rođen u Sarajevu 1941. godine. Kako je odrastao na Grbavici, aktivno je počeo trenirati nogomet u Željezničaru. Po izlasku iz juniora, počeo je igrati za prvi tim u sezoni 1959/1960., a za klub s Grbavice je nastupao ukupno 11 godina i za to vrijeme je sakupio 250 zvaničnih nastupa i postigao 75 golova.

- -

Godine 1970. odlazi u Francusku, gdje je igrao za Strasbourg, Sedan i Valenciennes.

Igračku karijeru je okončao 1978. godine, nakon čega se vrlo uspješno počeo baviti trenerskim poslom. S uspjehom je vodio Željezničar od 1978. do 1986. Bio je još selektor reprezentacije Jugoslavije, trener Partizana, Panathinaikosa, Sturma, JEF Uniteda, da bi posljednji trenerski angažman imao kao selektor Japana.

Najnovije

Kuda plovi taj broj: SDP u Mostaru ne zna ni šta bi sa sobom, a kamoli sa NiP-om, razgovaraju sa SDA, a žele “sve”

Članovi SDP-a rijetko znaju na čemu su. Možda bi oni i znali, ali kud plovi brod Nermina Nikšića, a...