Iz bolnice Al Shifa evakuisana 31 prijevremeno rođena beba: Životno ugrožene

Preporučujemo

Palestinsko društvo Crvenog polumjeseca saopćilo je da je 31 novorođena beba evakuisana iz bolnice Al-Shifa u sjevernoj Gazi.

Crveni polumjesec je u nedjelju u kratkom saopćenju rekao da su njegove ekipe hitne pomoći, radeći zajedno sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i Uredom Ujedinjenih naroda za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA), uspjeli evakuisati 31 prerano rođenu bebu iz bolnice Al-Shifa.

“Prevezene su ambulantnim kolima Crvenog polumjeseca na jug, u pripremi za njihov transfer u bolnicu Emirates u Rafahu”, stoji u saopćenju.

Ministarstvo zdravlja u Gazi potvrdilo je evakuaciju.

Doktor Medhet Abbas, glasnogovornik ministarstva, rekao je CNN-u u poruci u nedjelju da je 30 prijevremeno rođenih beba evakuisano iz bolnice Al-Shifa u Gazi od tima Ujedinjenih naroda.

Nejasno je zašto se cifra ministarstva razlikuje od one koju je dao PCRS. WHO je ranije rekao da su u Al-Shifi preostale 32 bebe.

Bolnica i njena neposredna blizina prošle su sedmice bili izloženi teškom izraelskom granatiranju, a inkubatori za bebe nisu mogli raditi zbog nedostatka goriva. Nekoliko prijevremeno rođenih beba u Al-Shifi je umrlo.

Najnovije

Šta američki State Department kaže o terorizmu u Bosni i Hercegovini

State Department, odnosno Ministarstvo vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država, objavilo je izvjetšaj o terorizmu u svijetu za 2022. godinu. U...