Iz Bosanske Krupe se proizvode kabine za velike svjetske brendove

Preporučujemo

Dobar primjer stranih ulaganja u BiH je italijanska grupacije SIAK. Prije deset godina Bosanska Krupa je kupila kabine, gdje je trenutno evropsko  sjedište za zavarivanje ove grupacije. Iz Bosanske Krupe u svijet se izvoze dijelovi za velike svjetske brendove, poput Caterpillara ili John Deere-a.

Kontrole su rigorozne, provjerava se svaki var, sve se mjeri kompjuterskom 3D tehnologijom, radnici znaju da grešaka ne smije biti.

- -

206 radnika u 2015. godini proizvelo je 11. 500 kabina u potpunosti, za izvoz za radne strojeve u poljoprivredi i građevinarstvu. Iako se u BiH obavlja primarni metalski posao analitičari kažu da i od toga ima koristi. Sigurno je da je dobro, kada velike kompanije pokrenu neki dio posla za njihov sistem,  ostaje karika koja je bitna za čitav koncept rada takvih sistema.

Za sada ozbiljni investitori dolaze iz metalske grane industrije i najavljuju da će u “Krupi” osim kabina za radne mašine, uskoro raditi reklamne metalne table za evropski ogranak “Mazde”.

Najnovije

Ambasada: Dodik griješi ako misli da će SAD stajati po strani dok gura BiH ka sukobu

Stvaranje paralelnog izbornog sistema od strane Vlade Republike Srpske (RS) bilo bi neustavno i antidejtonsko, a biračima u RS-u...