Iz FHMZ-a upozoravaju na jak vjetar zbog kojeg je na snazi narandžasti meteoalarm

Preporučujemo

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) obavještava građane da će sutra i prekosutra na snazi biti narandžasti meteoalarm kao upozorenje na jak vjetar, ponegdje olujne jačine.

Meteorološka pojava za koju se izdaje upozorenje je jak vjetar južnog pravca. Udari vjetra očekuju se od 06:00 sati 23. februara do 10:00 sati 24. februara 2024. godine.Mogući su udari juga od 40 do 60, na planinama i visoravnima od 60 do 80 km/h.

- -

“Budite spremni na smetnje, strukturalna oštećenja i rizik za povrede od iščupanih stabala i krhotina koje nosi vjetar. Prekidi u snabdijevanju električnom energijom su mogući”, preporuke su Svjetske meteorološke organizacije koje se izdaju u ovakvim vremenskim uslovima.

Iz FHZM-a naglašavaju da je u periodu od 23. do 26. februara izgledna promjena koja donosi vjetar južnog pravca na momente jakog i olujnog intenziteta, zbog čega je na snazi narandžasto upozorenje, uz padavine širom Bosne i Hercegovine, nešto obilnijim na jugu naše zemlje.

Od 27. februara do petog marta zadržat će se oblačno i nestabilno vrijeme sa povremenim slabim padavinama, uz malo snijega na planinama centralne i istočne Bosne. Stabilnije vrijeme očekuje se od šestog marta do kraja prognoznog perioda. PROGNOZA ZA BIHStižu nešto topliji dani uz jači vjetar, a za vikend će se u BiH formirati “padavinska linija”

Do 26. februara izgledne su natprosječne srednje dnevne temperature za ovaj period, tokom jutra sa temperaturama zraka od jednog do šest stepeni u Bosni, u Hercegovini od tri do osam stepeni. Danju u Bosni do 14, u Hercegovini do 18 stepeni Celzijusa.

- -

Nešto niže vrijednosti temperature zraka, očekuju se od 27. februara do petog marta. Minimalne temperature zraka u navedenom periodu od minus jedan do četiri u Bosni, u Hercegovini dva do sedam, maksimalne u Bosni do deset, u Hercegovini do 14 stepeni Celzijusa.

Od šestog marta do kraja prognoznog perioda ponovno se očekuju natprosječno visoke temperature zraka, u Bosni, minimalne temperature zraka kretat će se od tri do osam, u Hercegovini oko devet °C, a maksimalne u Bosni do 16 u Hercegovini do 19 stepeni.

Najnovije

Ambasada: Dodik griješi ako misli da će SAD stajati po strani dok gura BiH ka sukobu

Stvaranje paralelnog izbornog sistema od strane Vlade Republike Srpske (RS) bilo bi neustavno i antidejtonsko, a biračima u RS-u...