Iz FUCZ-a reagovali na izjave Nešića: Nije nam preostalo ništa drugo…

Preporučujemo

Iz Federalne uprave Civilne zaštite jutros su reagovali na jučerašnje izjave ministra sigurnosti Nenada Nešića koji je, između ostalog, kazao da je Republička uprava civilne zaštite RS u ovom trenutku spremnija od Federalne uprave CZ.

“Pripadnici Federalne specijalizirane jedinice za spašavanje iz ruševina – jedinica za urbano traganje i spašavanje – USAR tim, njih 42, sa medicinarima, potražnim psima i potrebnom opremom otišli su u Tursku kako bi pomogli stanovništvu nakon razornog zemljotresa koji je pogodio ovu zemlju. Svi pripadnici ovog tima obučeni su i opremljeni za brzi odgovor u slučaju zemljotresa a uključit će se u raščišćavanje ugroženih područja, potrage za nestalim u ruševinama te pomoći civilnom stanovništu”, navode iz FUCZ.

Dodaju da su u ovakvim prilikama suvišni bilo kakvi neumjesni komentari, pa tako i onaj ministra Nešića.

“U ovakvim prilikama suvišni su pa i neumjesni bilo kakvi komentari poput onog državnog ministra sigurnosti, kako je Republička uprava civilne zaštite sposobnija od Federalne uprave civilne zaštite, posebno ako dolaze nakon višesatnih razgovora, stalne komunikacije federalnog i državnog nivoa, kako nalaže i zakon i kako je bilo dogovoreno da krene jedinstvena pomoć prema Republici Turskoj.

Ne radi se, naime, ni o kakvom takmičenju ko je bolji u našem ukupnom sistemu zaštite i spašavanja u Bosni i Hercegovini, jer smo upućeni na izuzetno težak zadatak spašavanja ljudskih života u Republici Turskoj koja je pogođena nezapamćenom katastrofom – zemljotresom a uloga Ministarstva sigurnosti kao i Federalne uprave civilne zaštite prvenstveno mora biti u cilju zaštite i spašavanja ljudskih života“.

Nešić za N1 o pomoći Turskoj: Čeka se hitna sjednica Savjeta ministara BiH

Pojasnili su kako je tekla procedura sa dobijanjem dozvole za odlazak u Tursku, te dodaju da je “Republička uprava civilne zaštite otišla mimo dogovora i zakonskih procedura”.

“Radi se o tome da je, nakon što je Vlada Federacije BiH zadužila Federalnu upravu civilne zaštite da hitno organizira upućivanje specijalističkih jedinica, odnosno spasilačkih timova u Republiku Tursku, FUCZ dostavila zahtjev Ministarstvu sigurnosti BiH na daljnje postupanje u pogledu donošenja odluke Vijeća ministara o upućivanju spasilačkih timova iz Bosne i Hercegovine (uključujući oba entiteta i Distrikt Brčko) u Republiku Tursku radi pružanja međunarodne pomoći. Čak je 07. 02. 2023. godine u Ministarstvu sigurnosti BiH održan i koordinacijski sastanak na kojem su prisustvovali i zamjenik ambasadora Republike Turske, predstavnici TIKA-e (Turska agencija za saradnju i koordinaciju) koji su obećali da će pružiti neposrednu pomoć prilikom odlaska na ovaj težak zadatak. Međutim, nakon 24-satnog čekanja na odluku Vijeća ministara BiH, koja još uvijek nije donesena, Republička uprava civilne zaštite je, mimo dogovora i propisanih zakonskih procedura, uputila svoje spasioce avionom iz Banja Luke direktno u Ankaru“.

“Nama iz Federacije BiH, nije preostalo ništa drugo nego da sami organizujemo odlazak naših timova koji su već bili u pripravnosti da krenu za Republiku Tursku.

Prema tome, zbog javnosti i istine, izražavamo neslaganje sa provedenim aktivnostima na nivou Bosne i Hercegovine, ali nismo u situaciji da postavljamo pitanja ko je koga preduhitrio, nego smo jučer poslali pripadnike naših specijaliziranih jedinica kopnenim putem prema Turskoj jer je u pitanju spašavanje ljudskih života, dok je druga grupa naših spasilaca rano jutros avionom otišla za Tursku.

Federacija BiH nastavit će provoditi aktivnosti na organizovanju i upućivanju pomoći područjima pogođenim zemljotresom…”, dodali su iz FUCZ-a u reakciji na izjave ministra Nešića za N1.

Najnovije

Završena akcija “Niste same”: Paketi za žene i djevojke uskoro kreću za Tursku i Siriju

Regionalna Asocijacija Poduzetnica pridružila se kampanji Crvenog križa Federacije BiH "Niste same" za žene i djevojke Turske i Sirije. Bosnaskohercegovačke...