Iz KV SBiH pozvali Vladu KS da u vremenu drastičnih poskupljenja učini jedan konkretan potez za građane Sarajeva

Preporučujemo

Kantonalno vijeće Stranke za Bosnu i Hercegovinu Sarajevo poziva Vladu Kantona Sarajevo da u vremenu drastičnih poskupljenja svih usluga i proizvoda učini jedan konkretan potez za građane Sarajeva.

Predlažemo da se izdvoje sredstva za sarajevske taksiste u obliku vaučera, kojim bi se pokrilo povećanje cijena taxi usluga. Ovi vaučeri bi pokrivali razliku cijene između novopredložene cijene taksi usluga i dosadašnje cijene, koja je formirana pri nivou cijene goriva od 2,5 KM, na način da svaki licencirani taksista dobije vaučer u visini razlike cijene koja nastaje na cijeni goriva, pomnoženu sa prosječnom potrošnjom goriva i pređenom kilometražom u obavljanju taksi usluga.

Vaučeri bi bili izdavani mjesečno, u vrijednosti razlike cijene goriva kada je ista bila 2,5 KM i trenutne važeće cijene goriva.

Ova mjera bi bila u primjeni u narednih 6 mjeseci, gdje bi cijene taksi usluga ostale na istom nivou, čime bi se pomoglo građanima Kantona Sarajevo, obzirom i na aktuelnu rekonstrukciju tramvajske pruge i potrebe korištenja taksi usluga.

Ovom mjerom sarajevski taksisti bi bili stavljeni u istu ravan kao i svi drugi prevoznici u KS, koji su subvencionirani iz budžeta KS, gdje se te subvencije mjere u desetinama miliona KM, a za ovaj vid prema procjenama ne bi trebalo više od 6 miliona KM, saopšteno je iz Kantonalnog vijeća Stranke za Bosnu i Hercegovinu.

Sarajevski taksisti apsolutno zaslužuju da imaju isti tretman kao i sve kompanije koje obavljaju javni prijevoz, jer apsolutno su i oni kao i ove kompanije u funkciji građana, a treba im omogućiti što lakše poslovanje, kako bi taksi prijevoz preživio ova teška vremena i rapidan rast cijene goriva. Sigurni smo da će se sarajevski taksisti svima nama odužiti povećanjem kvalitete usluge, a prihvatanjem ove incijative korist će imati svi stanovnici KS, kao i turisti koji će u ovim narednim mjesecima posjetiti Kanton Sarajevo.

 

Najnovije

Filmska potjera u BiH: Poznati prevarant policiji bježao 20 sati

Nedžad Velić (33) iz Cazina, za kojim je raspisano 13 potraga za razbojništvo i prevare, uhapšen je u Potkrajevima,...