- Advertisement -

Iz Općinskog suda u Sarajevu upozoravaju da lažne dojave bombi imaju nesagledive posljedice na rad

Preporučujemo

Povodom sve učestalijih incidenata lažnih dojava bombe u Općinskom sudu u Sarajevu, a što je posebno eskaliralo u problem nakon što je rad kantonalnog i općinskog pravosuđa onemogućen tri dana zaredom, oglasili su se iz te institucije naglašavajući negativne posljedice.

U prethodna tri dana, Općinski i Kantonalni sud u Sarajevu imali su problem sa lažnim dojavama bombe prilikom čega je na nekoliko sati obustavljan rad, a svi uposlenici i stranke su evakuisani i onemogućeni da rade.

Zbog ovog problema predsjednica Općinslog suda u Sarajevu Janja Jovanović danas je trebala održati konferenciju za medije, međutim do toga nije došlo upravo zbog nove lažne dojave.

Međutim, predsjednica se oglasila pismeno na stranici suda.

“Općinski sud u Sarajevu se već duži period susreće sa problemom lažnih dojava o postavljenim minsko-eksplozivnim napravama u zgradi suda, pri čemu se svaki put potpuno obustavlja rad suda do okončanja kontra-diverzionog pregleda prostorija. Uposlenici su primorani napustiti radna mjesta, otkazuje se veliki broj ročišta, a što ima nesagledive posljedice na rad suda, ostvarenu normu sudija, rad pisarnica, ali i na materijalne troškove kako suda, tako i stranaka u postupku”, rekli su oni.

Kako navode, prema evidenciji Općinskog suda u Sarajevu, za period trajanja obustave rada na dane 10. maj 2022. godine, 11. maj 2022. godine i 12. maj 2022. godine, u ovom sudu nije održano, odnosno otkazano je otprilike 670 ročišta.

Tokom kontra-diverzionog pregleda Sud je morao ispoštovati sve procedure propisane zakonom i sigurnosim protokolima bez obzira na to što je jasno da se dojave o bombi uvijek na kraju ispostave lažnim.

Učestale lažne dojave se uglavnom povezuju sa strankama okrivljenim u nekom postupku, a krajnji cilj bio bi izbjegavanje određenih ročišta. Takvo ponašanje je eklatantan primjer ometanja rada pravosuđa, ali i dovođenja uposlenika u opasnost.

Nažalost policija uglavnom ne uspjeva pronaći osobe koje anonimno telefonom dojave postojanje eksplozivne naprave, pogotovo ako se uzme u obzir da je u Bosni i Hercegovini vrlo jednostavno kupiti SIM karticu bez otkrivanja identiteta provajderu.

Međutim, neki prethodni događaji uče nas da je otkrivanje počinilaca ovakvog krivičnog djela ipak moguće, no očigledno je za to potreban veći napor. Kako navode iz suda, njihove informacije govore da nadležni policijski organi rade na provođenju postupka otkrivanja počinitelja.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Efendić: Članove Predsjedništva BiH ne biraju Hrvati, Bošnjaci ili Srbi, nego građani BiH

Predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić oglasio se na svom Facebook profilu povodom rasprava o izbornom sistemu u BiH...