Izabran novi glavni tužitelj Tužilaštva BiH

preporučujemo

Na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH izabran je vršilac dužnosti glavnog tužitelja Tužilaštva BiH. Gordanu Tadić, koja je danas smijenjena, zamijenit će Milanko Kajganić.

Njega je predložilo podvijeće VSTV-a, a članovi ove institucije su ga izabrali sa sedam glasova za, tri protiv i tri suzdržana.

Gordana Tadić će, kako je ranije odlučeno, biti premještena s mjesta glavne tužiteljice Tužilaštva BiH na mjesto tužiteljice državnog tužilaštva.

Sve žalbe dosadašnje glavne državne tužiteljice su odbijene žalbe, a smijenjena je nakon što je Prvostepena i Drugostepena disciplinska komisija utvrdila njenu odgovornost zato što je propustila postupiti u skladu s relevantnim odredbama pravilnika o TCMS-u, zatim propustila poduzeti potrebne radnje s ciljem otklanjanja eventualnih tehničkih prepreka za dodjelu predmeta automatskim sistemom odabira i propustila da pokrene postupak personalnih sigurnosnih provjera uposlenika Tužilaštva BiH te je propustila postupiti u skladu sa zaključkom VSTV-a BiH.

Na njenu mjesto, odnosno funkciju vršitelja dužnosti, mogao je doći samo neko od njenih zamjenika, a to su Ozrenka Nešković, Diana Kajmaković, Ismet Šuškić i Milanko Kajganić.

Kako je danas rekao i predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija oni su jedini mogući zamjenici do okončanja konkursne procedure za izbor novog glavnog tužioca.

O razlozima smjene Gordane Tadić, Lagumdžija je rekao da ne bi govorio o tome šta je presudilo, da je svako glasao po svom ličnom uvjerenju. Šest članova je bilo za smjenu, pet protiv, a jedan je bio suzdržan.

Pročitajte:  U četvrtak novi protesti u Sarajevu: Sedam zahtjeva za VSTV i Tužilaštvo BiH

Najnovije

Sutra zakazivanje sjednice NSRS o vraćanju nadležnosti

Denis Šulić, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, potvrdio je za N1 da će sjednica Kolegijuma NSRS-a, na kojoj će...