Izbori u Bratuncu: Tužilaštvu BiH, SIPA-i i CIK-u upućene krivične prijave zbog krađe identiteta

Preporučujemo

Na adrese SIPA-e, Centralne izborne komisije BiH i Tužilaštva BiH, protiv više osoba srpske i bošnjačke nacionalisti upućene su krivične prijave zbog krađe identiteta, lažnog predstavljanja i oduzimanja glasačkog prava građanima Bratunca, saznaje Faktor.

Prijave su upućene prije mjesec dana.

Iz Tužilaštva BiH nisu nam odmah mogli potvrditi ove informacije, te uobičajeno, čekaju se odgovori koje će nam dostaviti putem maila, ali dok se izvrše provjere.

Prije gotovo dva mjeseca, nezavisna Bošnjačka lista za Bratunac najoštrije je osudila krađu identiteta i kupovinu glasova za predstojeće izbore u ovoj općini.

Pozvali su nadležne organe da istraže ovaj vid krađe identiteta kao i kupovine glasova za predstojeće izbore, a Centralnu izbornu komisiju BiH da najoštrije sankcioniše kriminalne radnje koje su počinili učesnici samih izbora.

Također, veliki broj građana Bratunca podnio je žalbe i zahtjeve da im se omogući da glasaju na biračkom mjestu u Bratuncu, nakon što su sa biračkog spiska odjavljeni i prijavljeni za glasanje putem pošte u Srbiji.

Najveći broj birača tvrdi da nisu upoznati kako je do toga došlo i da je riječ o novim zloupotrebama. Ranije je na spisku za glasanje putem pošte bilo prijavljeno 1.800 Bratunčana, a sada je ovaj broj gotovo udvostručen.

Portal Istraga je objavio da je Okružno tužilaštvo Bijeljina odbilo provesti istragu o krađi identiteta bh. državljanina koji je, mimo svoje volje, prijavljen za glasanje putem pošte sa adrese u Srbiji.

Naredbu o nepokretanju istrage donio je okružni tužilac Nebojša Jovanović i o tome je prije tri dana obavijestio jednog od mnogobrojnih bh. državljana koji su prijavili krađu identiteta.

– Očigledno ne stoje osnovi sumnje da je počinjeno bilo koje krivično djelo – naveo je u svojoj naredbi tužilac Jovanović.

Evidentno je da krađe identiteta ne prestaju, a sudovi u entitetu Republika Srpska, očigledno ne žele da procesuiraju ove slučajeve.

Za razliku od bijeljinskog tužilaštva, Tužilaštvo Brčko distrikta zbog izbornih prevara do sada je pokrenulo istrage protiv osam osoba. Neki od njih nalaze se i u pritvoru, a istrage je pokrenulo i tužilaštvo u Tuzli.

Slučaj u Bratuncu jedan je od primjera koji podsjećaju na stari problem u nepravilnostima koje su gotovo obesmislile glasanje putem pošte. CIK je upravo zbog brojnih zloupotreba, najčešće više prijava za jedno lice i krađa identiteta, odbio za ovogodišnje Lokalne izbore, više od 28 hiljada prijava izvan Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, još u septembru, CIK je provjeravajući prijave za glasanje iz inostranstva, uočio određeni broj prijava gdje postoje indicije da se radi o zloupotrebi, te je Tužilaštvu BiH dostavio i dokaze.

Najnovije

Naredne sedmice počinje suđenje Dodiku i Lukiću, a Sud izriče presudu Cikotiću

U Sudu Bosne i Hercegovine u srijedu, 6. decembra, planiran je početak suđenja početak suđenja Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike...