Izbori za Evropski parlament: Otvorena birališta u BiH

Preporučujemo

U Bosni i Hercegovini u nedjelju su otvorena birališta na kojima hrvatski državljani u našoj zemlji mogu glasati za zastupnike u Evropskom parlamentu iz Republike Hrvatske.

Sva birališta u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini su otvorena, potvrdio je Feni generalni konzul Republike Hrvatske u Mostaru Marko Babić.

- -

– Birači dolaze, glasaju, sve je redovno, nema nikakvih problema, nema gužvi. Glasa se normalno, ne čeka se. Ljudi koji trebaju potvrdu, dobiju je – kazao je konzul.

Hrvatski državljani u BiH mogu glasati na sedam lokacija: Franjevački međunarodni studentski centar u Sarajevu, Kampus Sveučilišta u Mostaru, Generalni konzulat Republike Hrvatske u Banjoj Luci, Hrvatski kulturni centar “Sv. Franjo” u Tuzli, Osnovna škola “Ivan Goran Kovačić” u Livnu, Osnovna škola “Vitez” u Vitezu, te Školski centar fra Martina Nedića u Orašju.

Hrvatski birači danas četvrti put glasaju na evropskim izborima te biraju 12 zastupnika koji će ih idućih pet godina predstavljati u Evropskom parlamentu.

Za 12 mjesta u Evropskom parlamentu u Hrvatskoj se takmiči 25 lista, 23 stranačke i dvije nezavisne liste, s ukupno 300 kandidata.

- -

Iz Ambasade Republike Hrvatske u BiH za Fenu su ranije potvrdili kako je za ove izbore u Bosni i Hercegovini registrovano oko 100 hiljada aktivno i prethodno registrovanih hrvatskih birača.

“Važno je napomenuti kako će i na dan izbora moći glasati hrvatski državljani koji se nisu aktivno registrovali i nemaju prebivalište u Hrvatskoj. Oni će, kao i do sada, moći glasati uz potvrdu koju će dobiti na biračkim mjestima”, poručili su iz Ambasade.

Biračka mjesta se zatvaraju u 19 sati.

Prvi rezultati izbora za Evropski parlament znat će se večeras u 23 sata, nakon što se zatvore biračka mjesta u Italiji, čiji birači posljednji glasaju.

 

Najnovije

Beogradski “Danas” piše: Ono što Vučić radi, Majke Srebrenice ne rade

Da su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednica Skupštine Ana Brnabić ponovo uspjeli da uvaljaju u blato cjelokupni srpski...