FOTO Izetbegović na mezarju Kovači: Šehidi su dali svoje živote za to da ove zemlje bude

Preporučujemo

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović položio je danas cvijeće i odao počast šehidima i poginulim borcima Armije RBiH na mezarju Kovači povodom obilježavanja 13. godišnjice 2. pješadijskog (rendžerskog) puka OS BiH i 26. godišnjice Armije RBiH i poručio da su “šehidi dali svoje živote za to da ove zemlje bude i nje ima”, javlja Anadolu Agency (AA).

Čestitao je svim građanima BiH, a naročito braniocima iz proteklog rata, ovaj veliki dan.

- -

“Naša Armija RBiH nije bila velika po broju boraca, ali je sasvim sigurno jedna od velikih vojski u historiji ratovanja. Oduprla se daleko nadmoćnijem, udruženom, brutalnom agresoru. Nije bila poražena, ali je definitivno moralni pobjednik. I ovo je vrlo važna stvar, jer odnos Armije RBiH prema drugim stranama, naročito prema civilnim stanovništvu, ustvari je ono što je omogućilo reintegraciju BiH”, istakao je Izetbegović.

Prema njegovim riječima, BiH danas napreduje, za što su zaslužni njeni branitelji i oni koji su dali svoje živote braneći je od agresora u periodu rata 1992.-1995.

“Šehidi su dali svoje živote za to da ove zemlje bude, ove zemlje ima. Naravno da se ona ne kreće onom brzinom, u pozitivnom smjeru, kako mi to želimo i kako su oni to željeli, ali se definitivno kreće. Treba samo pogledati kako se ovdje živjelo prije deset, 20 godina, i vidjet ćemo da ustvari napredujemo. Mi smo u predvorju članstva u EU, nekih pet do deset godina i članstva u NATO-u”, rekao je Izetbegović.

Naglasio je da je BiH pred članstvom u ove asocijacije koje će joj garantovati stabilnost, sigurnost i perspektivu.

Najnovije

Zdravstveni radnici u Sarajevu sutra izlaze na protestnu šetnju, traže isplatu 2.520 KM

Zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevo (KS) sutra, 20. juna, izlaze na protestnu šetnju. Oni traže od Vlade KS da...