Izetbegović o mogućoj kandidaturi supruge: U prvi plan će izaći seniori

Preporučujemo

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović gostujući u programu RTRS kazao je da je sastanak u Turskoj dogovoren za vrijeme Erdoganove posjete Beogradu. Lider SDA govorio je i o mogućoj kandidaturi njegove supruge za člana Predsjedništva BiH.

“Mislim da su ga dogovorili Erdogan i Vučić prilikom Erdoganove posjete Srbiji. Mislim da je to krenulo tako, mada nisam siguran. Jednog dana je uslijedio poziv Erdogana da se dođe u Tursku i da se razgovara prije svega o odnosima Bošnjaka i Srba i konkretno o komunikaciji autoputem Sarajevo – Beograd”, kazao je Izetbegović naglasivši da je jedna od važnijih tema bila i relaksacija odnosa između Bošnjaka i Srba.

“Kako relaksirati, kakve poruke poslati da se ti odnosi relaksiraju jer Bošnjaci i Srbi stoljećima žive zajedno. Sistem vrijednosti je sličan, mentalitet je sličan, pa na kraju krajeva mi i genetske korijene vučemo iste, mi smo slični narodi. Treba izbjeći te zamke koje nam historija postavlja. Tih sukoba, gdje nas uvijek drugi, intervenicije sa vana zavadi. Trebaju političari biti pametniji nego mi sada, nego što su bili i smiriti odnose između Bošnjaka i Srba pa i Hrvata naravno.”Bakir Izetbegović je kazao i da je vrijeme da konflikt prestane ne samo u BiH već i na Balkanu, da trebaju BiH prihvatiti svi onako kako je i organizovana u Dejtonu.

“Ja to pozivam danas. To je proces koji je pred nama, proces koji će trajati vjerovatno sljedeću deceniju. Hajde da ubrzamo reforme a ne ovako kao sa akcizama, dvije godine da usvajamo ili neki plan izgradnje koridora. Stalno su otpori.”

Bošnjački član Predsjedništva Bakir Izetbegović potvrdio je da Sebija Izetbegović neće biti kandidat za člana predsjedništva ispred SDA.

“To je krenulo od nekih spinova u Sarajevu koji su trebali da bace kost u SDA. S obzirom da su nju previše napadali i dovodili u pitanje onda su postigli suprotne efekte. Sad je dio naroda tu stvar shvatio ozbiljno tako da sad od ozbiljnih ljudi počinjem da dobijam takve prijedloge. Mislim da su to neozbiljne stvari. SDA ima procedure kada su kandidature njenih članova u pitanju a u prvi plan će svakako izaći seniori”, zaključio je Bakir Izetbegović.

Najnovije

U planu prijevoz iz Sarajeva do Nezuka: Za Marš mira već prijavljeno gotovo 1.000 učesnika

Marš mira, pješački pohod u čast žrtava srebreničkog genocida, 8. jula će 19. put krenuti iz Nezuka ka Potočarima....