Izetbegović: Povampirile su se neke ratne ideologije

Preporučujemo

Kantonalni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) danas je predstavio kandidate iz Kantona Sarajevo na predstojećim opštim izborima u Bosni i Hercegovini.

Tom prilikom predstavljena su 64 kandidata iz KS za Predstavnički dom Paralamentarne Skupštine BiH, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH i Skupštinu Kantona Sarajevo.

Predstavljanju su prisustvovali i Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik SDA, te Šefik Džaferović, kandidat stranke za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Izetbegović je poručio kandidatima SDA da su najbolji i da moraju pobijediti na narednim izborima, te da ne vidi alternativu političkoj snazi SDA.

Došao sam da vas pozdravim i okuražim. Mi jednostavno zaslužujemo pobjedu na svaki način i ne vidim šta može biti alternativa ovoj političkoj snazi. Ono što se dešavalo u ovih 28 turbulentnih istorijskih godina, SDA je vodila procese. Uz nas su bili drugi, pomagali, nekada i smetali i stvarali probleme. Ali, sve bitno što se desilo bilo je pod dirigentskom palicom ove stranke i njenih lidera. To su istorijski pomaci koje neću nabrajati, mada nekada treba nabrajati jer se zaboravlja“, kazao je Izetbegović.

Naglasio je da je u posljednje četiri godine bila slična stvar, jer je SDA, kako je kazao, zatekla depresivno stanje kada je preuzela vlast.

To je prošlost, bitnija je budućnost. Susrećemo se, nažalost, sa izazovima, kakvi su samo nagovještavani kroz ovo vrijeme. Promijenio se kontekst u svijetu, pojačale su se neke sile, neke druge velesile su manje zainteresirane za Balkan. Evropa ima svoje probleme, islamofobija je tu, islamski svijet je zadeveran samim sobom. Kontekst nije dobar i povampirile su se neke ratne ideologije. Nikada to nije bilo ovako i bivaće još gore. Otvoreno će udariti na teritorijalni integritet i suverenitet BiH, pokušati izjednačiti strane“, kazao je Izetbegović i dodao:

“Ne može se s tim problemima nosit niko ko se ranije s njima nije suočavao. Ako negdje ima snage, onda je to ovdje.“

Liste SDA u KS predvodiće Denis Zvizidić za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH u izbornoj jedinici broj 3, Asim Sarajlić za Predstavnički dom Parlamenta FBiH u izbornoj jedinici broj 11, Eldar Čomor za Predstavnički dom Parlamenta FBiH u izbornoj jedinici broj 7 i Semir Efendić za Skupštinu Kantona Sarajevo.

Opšti izbori u Bosni i Hercegovini održaće se 7. oktobra ove godine.

Najnovije

Dodik: Nećemo imati većinu u NSRS, a Cvijanović i Krišto bi bile tandem u Predsjedništvu BiH

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je večeras da će kandidati ove stranke za pojedinačne funkcije na predstojećim opštim izborima...