IZETBEGOVIĆ PREMOREN NAKON CJELODNEVNIH PREGOVORA: Da li će kapitulirati? “Tražio sam da prijatelji iz međunarodne zajednice involviraju i ostale stranke”

Preporučujemo

“Predsjednica Venecijanske komisije je uime medijatora iz međunarodne zajednice iznijela prijedloge koji se odnose na Dom naroda na državnom nivou, Predsjedništvo i na mogućnosti deblokade procesa u Federaciji. SDA je sve te prijedloge podržala”, rekao je Izetbegović te kazao kako neće govoriti o detaljima, niti o tome koja je reakcija HDZ-a. “Neću govoriti u njihove ime”.

On je kazao kako su ti prijedlozi djelomično rješenje na kojima još treba raditi.

- -

Upitan znače li da će biti više izbornih jedinica u FBiH, lider SDA rekao je da neće.

Hoće li biti nastavka pregovora?

“Bit će nastavka, s tim da sam tražio da prijatelji iz međunarodne zajednice involviraju i ostale stranke, barem iz FBiH, nedostajli su večeras. Recimo kada je u pitanju direktni model, mi nismo pristali dok se ne slože SDP i DF i drugi. Za sada smo samo na indirektnom modelu, koji odbijaju dvje stranke iz RS-a”, rekao je Izetbegović ističući da SDA ne bi pristala na asimetrična rješenja.

Komentirao je i izjavu predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića u kojoj je naveo da je predložio da “trojka” iz BiH razgovara sa njim, Vučićem i Erdoganom.

- -

“Jučer me Milanović zvao i predložio mi takvu stvar. Ja sam mu rekao da to ne radi. Mi imamo prijatelje iz SAD-a i Bruxellesa i mi bi smo njih ‘ohladili” i amnestirali od obaveza sa takvim pristupom. Ako bi prihvatili takav pristup da tri etničke stranke sa tri velika brata da se samo dogovaraju – to bi bilo neprihvatljivi za ostale stranke u BiH koje nisu jedna od ove tri”, zaključio je Bakir Izetbegović, piše Slobodna Bosna.

Najnovije

Povećana količina pesticida: U RS-u zabranjen uvoz pošiljki jagoda iz Albanije

Fitosanitarna inspekcija RS-a zabranila je uvoz dvije pošiljke jagoda od 1.370 kilograma, porijeklom iz Albanije, kod kojih je potvrđen...