Izetbegović: Proizvodit ćemo oružje za tržište, ali i za ne daj Bože

preporučujemo

“Imamo naoružavanje u regionu i naoružavanje u BiH, imamo pokušaje barem virtuelnog, psihološkog pretvaranja jednog MUP-a u RS-u u neke oružane snage. Imamo jednu stigmatizaciju Bošnjaka i onih koji su branili BiH. Imamo pokušaje izjednačavanja strana i relativiziranja istine o onome što se tu događalo, ali sve to po meni nije osobito opasno. Dakle, smatram da se tu više radi o političkom pozicioniranju i pokušajima da se patriotska snaga stavi u političku defanzivu. Ne mislim da će se iko usuditi da u BiH zaista ponovo počne konflikt. To bi stvorilo jedan vir koji bi progutao prvo one koji to počnu. Mislim da se tu ne radi o ozbiljnom ugrožavanju BiH, što ne znači da mi na to ne trebamo reagovati i pripremati se za svaki mogući scenarij”, izjavio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović za TV1.

Na pitanje da je federalni premijer imao nesmotrenu izjavu kada je riječ o gradnji fabrike baruta u našoj temlji, Izetbegović je odgovorio:

“Nije to nespretna izjava. To je ohrabrujuća izjava. Zašto BiH ne bi imala potpuno zaokruženu namjensku proizvodnju? Mi sigurno nećemo trošiti novac na kupovinu raketnih sistema i ne vidim zašto to rade susjedne zemlje, ali ćemo zaokružiti našu namjensku proizvodnju i radit ćemo pokretnu haubicu, pušku smo već napravili. Zaokružit ćemo proizvodnju municije. Proizvodit ćemo to za tržište, ali i za ne daj Bože”.

Najnovije

Evropa na ivici rata: Amerikanci tvrde da Rusi svakog trenutka mogu napasti Ukrajinu

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki izjavila je večeras da Sjedinjene Američke Države (SAD) upozoravaju na mogući napad Rusije na...