Izetbegović: Propuštena prilika nakon odbijanja HDZ-a

Preporučujemo

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović primio šefa Delegacije EU u BiH Larsa- Gunnara Wigemarka.

Razmijenjena su mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, s posebnim akcentom na nastavak reformskih procesa i izmjene izbornog zakonodavstva.

Izetbegović je istakao da je postojala spremnost da se prihvati privremeno rješenje predstavnika međunarodne zajednice za izmjene Izbornog zakona BiH, ali da je, nakon odbijanja HDZ-a, ta prilika propuštena. Zbog toga je blok stranaka u Parlamentu FBiH bio prinuđen da kreira rješenje kojim će se prevazići kriza u implementaciji izbornih rezultata i formiranju vlasti u Federaciji BiH.

Izetbegović je naglasio da ponuđeno rješenje za formiranje Doma naroda Parlamenta FBiH uzima u obzir odluku Ustavnog suda BiH, ali da ne odstupa od Ustava FBiH, te da bi trebalo da bude prihvatljivo svima.

Wigemark je informisao Izetbegovića o Izvještaju Zajedničke komisije za lokalne vlasti, koji je finansirala Evropska unija. U ovom izvještaju je analizirano funkcionisanje lokalnih vlasti u Bosni i Hercegovini i date su preporuke o koracima koje je potrebno poduzeti za približavanje evropskim standardima.

Najnovije

Mađarski general-major preuzima upravljanje EUFOR-om u BiH

Ministar odbrane Mađarske Kristof Szalay-Bobrovniczky potvrdio je da će mađarski general-major Laszlo Sticz preuzeti upravljanje misijom EUFOR-a u Bosni...