Izetbegović s jordanskim kraljem: Postoji značajan prostor za povećanje ekonomske razmjene

Preporučujemo

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović susreo se sa Nјegovim Kralјevskim Visočanstvom kralјem Jordana Abdulahom II.

Tokom razgovora u kralјevskoj palati Al Husseinieh naglašene su prijatelјske i historijske veze dviju država i dva naroda.

- -

Predsjedavajući Izetbegović zahvalio je kralјu Abdulahu II za jordansku pomoć u obnovi Bosne i Hercegovine. Posebno je naglasio ulogu kralјevske porodice u proglašenju Starog mosta simbolom mira, kao i podršku uspostavlјanju Međunarodnog koledža u Mostaru.

Predsjedavajući Izetbegović je istaknuo ulogu Bosne i Hercegovine u međunarodnoj koaliciji za borbu protiv terorizma i odao priznanje Kralјevini Jordan za doprinos u borbi protiv nasrtaja na civilizacijske vrijednosti.

Dodao je da društva poput bosanskohercegovačkog i jordanskog, koja imaju bogato historijsko naslijeđe, mogu odigrati značajnu ulogu u promociji međureligijskog dijaloga, kulturne razmjene i zaustavlјanju širenje nasilnog ekstremizma. Razmijenjena su mišlјenja o situaciji u Bosni i Hercegovini i Jordanu, s posebnim osvrtom na regionalne odnose u našem i regiji Bliskog Istoka.

Istaknuti su dobri bilaterni odnosi dviju zemalјa, te konstatovano da postoji prostor za značajno povećanje ekonomske razmjene. Predsjedavajući Izetbegović pozvao je kralјa Abdulaha II da posjeti Bosnu i Hercegovinu, što je on sa zadovolјstvom prihvatio.

- -

U delegaciji Predsjedništva BiH bili su Zoran Đerić, savjetnik člana Predsjedništva BiH iz RS  Mladena Ivanića i Igor Planinić, savjetnik hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića.

Najnovije

Izdate preporuke poslodavcima: Savjetuje se prekid rada na otvorenom između 12 i 17 sati

Uz toplotni val koji je zahvatio Bosnu i Hercegovinu, bilježi se značajan porast intervencija. Građanima je savjetovano da izbjegavaju aktivnosti...