- Advertisement -

Izetbegović u Berlinu: Hvala Njemačkoj, potreban nam je prijatelj na putu ka EU

Preporučujemo

Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH uoči sastanka članova Predsjedništva BiH sa Angelom Merkel u Berlinu poručio je da BiH je potreban prijatelj u nastavku puta ka Evropskoj uniji.

Izetbegović se zahvalio Njemačkoj za sve što je uradila za BiH u proteklih 25 godina, piše N1.

“Hvala Njemačkoj na svemu što je u ovih 25 godina učinila. Za izbjeglice, za reforme, za stabilizaciju prilika. Ključno je bilo kada se pokrenula Britansko-njemačka inicijativa. Uradili ste pravi potez. Ja sam za ovim stolom zamolio da uradite neke stvari za SSP, i vi ste to uradili”, izjavio je Izetbegović na press konferenciji prije sastanka.

“BiH je uložila kredibilnu aplikaciju, uradila upitnik konsenzusom, komplikovana BiH. Bez prijepora. BiH može naprijed, kada je u pitanju EU put i kada imamo prijatelje koji nas razumiju”, izjavio je Izetbegović.

“Ponekad dolaze loše vijesti iz BiH. Pokretni smo na EU putu. Ekonomski pokazatelji su solidni. U izvozu smo prvi u regionu, u padu broja nezaposlenih. Pomogli ste nam novim kursom, to je puno za malu BiH”, izjavio je Bakri Izetbegović u Berlinu.

“Ono što trebamo jeste da se ubrza i ne dopusti zastoj BiH, očekujemo dodatna pitanja. Mislim da možemo dobiti kandidatski status do kraja godine. Već u novembru da imamo mišljenje, i precizirano šta se od nas očekuje. Mi to želimo da ugradimo u naše programe za koalicije poslije izbora”, kazao je Izetbegović.

“Potreban nam je mir, reforme, imamo sredstva, imamo zakone, panove. Potreban nam je prijatelj na tom putu. Mislim da sve četvero to imamo uz vas”, kazao je na koncu obraćanja medijima Bakir Izetbegović.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Asfaltira se dio trase Marša mira

Marš mira, pješački pohod stazama kojim su se Podrinjci u julu 1995. godine probijali ka slobodnoj teritoriji, nakon dvije...