Izetbegović: Važno je da prevagnu stranke koje su za ovu zemlju, zrele i referentne

Preporučujemo

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, nakon glasanja u Sarajevu, poručio je da je “sada vrijeme da se takmiče u tome ko će više dobra uraditi za BiH”, javlja Anadolu Agency (AA).

“Završena predizborna kampanja, odziv jutros, kako čujem, dobar, bolji od predviđanja. Nadam se da ćemo imati dobre rezultate, da ćemo moći da napravimo koalicije koje će da povuku zemlju naprijed”, izjavio je Izetbegović nakon glasanja na opštim izborima u BiH.

- -

Podsjetio je da “su se takmičili ovih dana među sobom”.

“Sada je vrijeme da se takmičimo u tome ko će više dobra uraditi za BiH. Težak je momenat. Vidimo da ima prijetnji separatističkih, da su promijenili razni okviri, globalni, evropski, balkanski, zaista su ovo važni izbori. Važno je da prevagnu stranke koje su za ovu zemlju, koje su zrele, referentne i mogu da povuku zemlju naprijed”, naglasio je Izetbegović navodeći da će to ponovo biti koalicija.

Biračka mjesta otvorena su u sedam sati, a glasanje traje do 19 sati, osim u slučajevima gdje će ukoliko bude kašnjenja prilikom njihovog otvaranja ono biti produženo za toliko vremena ili ukoliko na biralištima u predviđenom vremenu zatvaranja budu gužve.

Izbori se provode za članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine, od kojih se dva i to iz bošnjačkog i hrvatskog naroda biraju iz FBiH, te jedan iz srpskog naroda iz entiteta RS.

- -

Na listi za bošnjačkog člana Predsjedništva nalazi se šest kandidata, hrvatskog člana Predsjedništva BiH pet, a člana Predsjedništva BiH iz srpskog naroda četiri kandidata.

Biraju se i 42 zastupnika u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i to 28 iz pet izbornih jedinica u Federaciji BiH, te njih 14 iz tri izborne jedinice u RS-u.

U Federaciji BiH bira se 98 zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH iz 12 izbornih jedinica. Istovremeno, u RS-u se između 36 kandidata bira predsjednik i dva potpredsjednika RS-a koji ne mogu biti iz istog konstitutivnog naroda.

Kada je u pitanju Narodna skupština RS-a, iz devet izbornih jedinica biraju se 83 zastupnika.

Izbori se provode i za skupštine kantona u Federaciji BiH i to tako što se u kantonima Tuzlanskom, Sarajevskom i Zeničko-dobojskom bira 35 zastupnika, Unsko-sanskom, Srednjobosanskom i Hercegovačko-neretvanskom po 30, Bosanskopodrinjskom i Kantonu 10 (Livanjskom) po 25, Zapadnohercegovačkom 23, a Posavskom 21 zastupnik.

Pravo glasa na izborima ima ukupno 3.352.933 birača u Bosni i Hercegovini, međi kojima 2.092.933 glasa u Federaciji BiH, a 1.260.597 RS-u.

Najnovije

Opozicija udarila na bolnu tačku

U političkom teatru Sarajeva, poslednja epizoda u kojoj Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova i lider stranke Narod i pravda,...