Izgradnjom tunela Hranjen sve izvjesnija priča o nalazištu vode za snabdjevanje kompletnog Goražda

Preporučujemo

Nastavak izgradnje tunela Hranjen i brze ceste te obezbjeđenje finansija za realizaciju ovog za Goražde ključnog projekta, prioritet je i aktuelne Vlade BPK Goražde.

Međutim, već od imenovanja vlade, odnosno premijer Edin Ćulov vodi razgovore o mogućnostima iskorištavanja vode sa lokaliteta Hranjena za potrebe vodosnabdijevanja Goražda.

Priča o jakom vodnom potencijalu ovog područja za potrebe vodosnabdijevanja grada pitkom vodom postala je sve izraženija, a u cijelu ideju uključeni su i predstavnici Građevinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu koji su obećali punu podršku.

“Što se tiče vode definisali smo gdje su nalazišta, koji su problemi, idemo sa glavnim projektantom i profesorom Građevinskog fakulteta Anisom Balićem da definišemo idejni projekt nalazišta vode i na koji način, sa kojim troškovima je moguće dovesti u Goražde”, pojašnjava Edin Ćulov, premijer BPK Goražde.

On je precizirao da je riječ o nalazištu prema Prači čiji bi kapaciteti mogli zadovoljiti potrebe za vodosnabdijevanjem ovog područja.

“Jedna velika žila se nalazi na sjevernom toku na padinama prema Prači, kvalitet nalazišta vode je odličan, to ide prema koncesionaru, mi ćemo izvršiti dodatna ispitivanje i pokušati u dogovoru sa koncesionarom ili prilikom isticanja koncesije, koja se dešava u nekih deset godina, da preuzmemo kompletno nalazište i vodimo prema Goraždu. U međuvremenu, pored praćenja kvaliteta i količine vode, jer samo je jednu godinu sve praćeno, mi ćemo raditi idejni projekat i svu neophodnu dokumentaciju i mogućnosti da se cjevovod stavi u tunel kako bi se dovela voda ukoliko budemo imali potpunu opravdanost”, ističe Ćulov.

Mišljenja je da su ulaganja koja zahtijevaju određena novčana sredstva potpuno opravdana.

“Ako pođemo od činjenice da imamo ogromne troškove na postojećem zahvatu vode u Vitkovićima, a procjena je da su troškovi za pumpe, za struju i same radove oko pola miliona, lako je izračunati da mi za deset godina potrošimo pet miliona maraka, a da tih pet miliona negdje ode da ne znamo ni šta je s njima bilo. U ovom slučaju taj projekat, ja ne vjerujem da bi koštao pet miliona, ja mislim dva ili tri miliona, pričam u ovom trenutku napamet, ali siguran sam na dugoročno takav projekt je vjerovatan i neophodan za Goražde”, tvrdi premijer Ćulov.

Najavljene analize, istraživanja i razgovori ponudiće puno više odgovora o kakvom resursu se zapravo radi, potrebama za realizaciju izrade cjevovoda i mogućnostima snabdjevanja Goražda pitkom vodom na ovaj način.

Najnovije

Svi pričaju o novoj ukrajinskoj protuofanzivi, ali gdje će se desiti

S ruskom iscrpljujućom istočnom ofenzivom koja se navodno bliži kulminaciji, pozornost se ponovno usmjerava na planiranu protuofanzivu Ukrajine, za...