Izjava članica NATO-a nakon današnjeg samita: Posvećeni smo održavanju dijaloga sa BiH

preporučujemo

Šefovi država i vlada članica NATO-a su nakon današnjeg samita objavili saopćenje u kojem su se u jednoj tački dotakli i Bosne i Hercegovine.

Oni su istaknuli da “snažno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet stabilne i sigurne BiH u skladu sa sporazumom za mir u BiH i drugim relevantnim međunarodnim sporazumima”.
“Potičemo pomirenje i pozivamo političke lidere da izbjegavaju retoriku podjela. Također ih potičemo da nastave sa konstruktivnim radom i pokazivanjem političke volje za provođenje političkih, izbornih, pravnih ekonomskih i odbrambenih reformi”, stoji u izjavi članica NATO-a, pod tačkom 67.

Pohvalili su BiH, koja je aspirant za članstvo u NATO, zbog kontinuirane podrške operacijama pod vodstvom ovog saveza “ne dovodeći u pitanje konačnu odluku o članstvu”.

“Posvećeni smo održavanju snažnog političkog dijaloga sa Bosnom i Hercegovinom i pružamo podršku provedbi svih reformskih napora. Potičemo rukovodstvo BiH da u potpunosti iskoristi ono što nudi NATO u pogledu sigurnosti i partnerstva”, rekli su nakon današnjeg samita.

Podsjetimo da je hrvatski predsjednik Zoran Milanović uzburkao javnost jučer nakon što je kazao da neće prihvatiti nikakav dokument NATO-a u kojem se jasno ne naglasi konstitutivnost naroda u BiH i Dejton. Nakon toga, danas, je objavio da je Dejtonski sporazum uvršten u NATO-ov dokument kao fusnota.

Najnovije

Tviteraši pozvali Čovića da čestita Veležu, a zatim ga ošišali

Nakon sinoćnje historijske pobjede Veleža u utakmici protiv grčkog AEK-a, na društvenim mrežama zavladalo je totalno ludilo.  Na društvenoj mreži...