Izložba u Općini Novi Grad: Edin Numankadić obilježio 50 godina umjetničkog rada

Preporučujemo

Izložbom Umjetnička djela iz ciklusa „Zapisi“ i „Oblici“ Edina Numankadića, uz prisustvo brojnih medija i prijatelja, ovaj novogradski umjetnik obilježio je danas 50 godina svog rada.

„Meni je jako drago da danas izlažem u novoj galeriji, u novom dijelu grada Sarajeva. To je dokaz da se kultura i umjetnost šire, te da donose novi civilizajski nivo. Čast mi je da mogu ovdje napraviti izložbu i mislim da je jako važno da i ostale kolege u budućnosti slijede ovu praksu i na taj način daju svoj doprinos razvoju kulturnog života na području ove općine“, kazao je Numankadić.

Predstavljena izložba se većinom sastoji od novih umjetničkih djela u formi asemblaža koje publika nije imala priliku vidjeti ranije u galerijskom prostoru. Riječ je o likovnim djelima sastavljenim od međusobno povezanih predmeta koji su uspomene iz različitih perioda Numankadićevog života.

„Ja sam do sada imao oko 50 samostalnih i blizu 400 kolektivnih izložbi i sa njima sam prolazio cijeli svijet, ali sam se uvijek vraćao Sarajevu i ovdje se najljepše osjećam. Za stvaralački rad i inspiraciju umjetnika su jako važni korijeni i očuvanje kontakta sa tradicijom, naslijeđem i ličnim identiteom”, naglasio je Numankadić.

Prisutnima se obratio i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, te se zahvalio Numankadiću što je odlučio da 50 godina svog rada obilježi izložbom u općini u kojoj živi i djeluje:

„Zadovoljstvo je sarađivati sa Edinom Numankadićem. Našu saradnju počeli smo prošle godine, kada je Numankadić poklonio Općini djela iz ciklusa „Zapisi“. Ta djela su dio stalne postavke u javnom prostoru Općine i nalaze se na zidu iznad glavnog stepeništa, a tragovi su svjedočanstva jednog vremena.  Ovaj današnji događaj izvanredna je prilika da se građani još jednom upoznaju sa vrhunskim ostvarenjima Numankadića, jednog od najznačajnijih predstavnika savremene bosanskohercegovačke likovne scene”, rekao je Efendić.

Najnovije

EK objavio kartu na kojoj se BiH “crveni”: “Ovo je oštro upozorenje”

Europska komisija na društvenim je mrežama objavila kartu kojom želi upozoriti na klimatske promjene, a na njoj se posebno...