Izmjene zakona da bi “crnolistaši” mogli dobijati plaće ostavljene za idući put, zastupnici usvojili samo izvještaje…

Preporučujemo

Sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine završena je, a rezultat današnjeg rada je usvajanje samo izvještaja i jedne inicijative, te imenovanje Negosave Stjepanović za člana Nezavisne komisije za praćenje uslova boravka u zavodima.

Zastupnici, zbog nedostatka entitetske većine iz RS-a, nisu prihvatili da se danas po hitnom postupku razmatraju dva prijedloga dopuna Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Jedan su predložili zastupnici SDA i odnose se na integritet izbora, a drugi je predložio zastupnik Šemsudin Mehmedović.

- -

Na dnevnom redu današnje sjednice bio je i prijedlog izmjena Zakona o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine. Predložio ga je predsjedavajući Kluba zastupnika HDZ-a Predrag Kožul, a hitnost postupka pojasnio je riječima da se “hitnost tiče elementarnih prava jednog broja uposlenika BiH, među njima i naših kolega”.

Suština njegovog prijedloga je da bude omogućena isplata plaća onima kojima ona ne može biti isplaćena preko računa “zbog objektivnih okolnosti”. Javnosti je poznato da su blokirani računi osobama koje su stavljene na crnu listu SAD-a i pod sankcijama su, a među njima je i HDZ-ovac Marinko Čavara, zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma bh. Parlamenta. Na crnoj listi je i član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović (SNSD), zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Nikola Špirić (SNSD)…

Kožul je u pojašnjenju svog prijedloga naveo da je plaća osnovno ljudsko pravo.

On, između ostalog, predlaže da Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine osigurava gotovinu za isplatu plaća i drugih primanja zaposlenika “kojima se ista iz objektivnih okolnosti ne može izvršiti putem tekućeg računa, te za isplatu troškova službenih putovanja i ostalih sitnih materijalnih troškova”.

- -

S obzirom na to da danas nije prihvaćen hitni već skraćeni postupak usvajanja ovog Kožulovog prijedloga, o tome će zastupnici raspravljati naredni put.

Zastupnički dom nije usvojio ni zahtjev Vijeća ministara BiH da se po hitnom postupku razmatra Prijedlog zakona o dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou Bosne i Hercegovine, kojim se izvršava presuda Ustavnog suda BiH.

Nisu usvojeni ni prijedlozi zaključaka zastupnika opozicije dati na prethodnoj sjednici, a tiču se, između ostalog, poziva Tužilaštvu BiH da pokrene postupak utvrđivanja odgovornosti protiv Milorada Dodika, lidera SNSD-a i predsjednika entiteta RS, zbog negiranja genocida.

Jedina inicijativa koja je usvojena jeste da Vijeće ministara BiH u roku od šest mjeseci sačini javno dostupnu online bazu podataka svih ugovora o djelu koje sklapaju institucije BiH.

Najnovije

Bečarević pojasnio šta podrazumijeva dogovor između SBiH-a, SDA i DF-a za lokalne izbore

Almir Bečarević, predsjednik Kantonalnog odbora Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) u emisiji na N1 je pojasnio šta zapravo...