Izrael planira potopiti sistem Hamasovih tunela u Gazi vodom iz Sredozemnog mora

Preporučujemo

Izrael je pripremio planove za poplavu Hamasovog sistema tunela ispod Pojasa Gaze vodom crpljenom iz Sredozemnog mora, prenosi Wall Street Journal.

Citirajući američke zvaničnike, izvještaj kaže da su Izraelske obrambene snage (IDF) prošlog mjeseca postavile pet velikih pumpi za vodu u blizini izbjegličkog kampa al-Shati u gradu Gazi, koje su sposobne poplaviti podzemnu mrežu u roku od nekoliko sedmica pumpajući hiljade kubičnih metara vode na sat u tunele.

- -

Dužnosnici kažu da je Izrael upozorio SAD na plan prošlog mjeseca, ali još nije odlučio hoće li ga provesti.

Prema izvještaju, mišljenja u Bidenovoj administraciji bila su mješovita, pri čemu su neki dužnosnici izrazili zabrinutost zbog izraelskog plana, dok drugi kažu da podupiru napore Izraela da uništi tunele i kažu da nema nužno nikakvog američkog protivljenja.

Među zabrinutostima navedenim u izvještaju bila je potencijalna šteta za cjevovod Gaze i tlo, ako morska voda i opasne tvari iz tunela prodru u njih.

“Nismo sigurni koliko će ispumpavanje biti uspješno jer niko ne zna detalje o tunelima i tlu oko njih”, citira se osoba upoznata s planom.

- -

“Nemoguće je znati hoće li to biti učinkovito jer ne znamo kako će morska voda otjecati u tunelima u kojima nitko prije nije bio”, dodao je.

Najnovije

Povećana količina pesticida: U RS-u zabranjen uvoz pošiljki jagoda iz Albanije

Fitosanitarna inspekcija RS-a zabranila je uvoz dvije pošiljke jagoda od 1.370 kilograma, porijeklom iz Albanije, kod kojih je potvrđen...