Izrael porodici Al-Tamimi uveo zabranu putovanja u inozemstvo

Preporučujemo

Izrael je uveo zabranu putovanja u inozemstvo za porodicu 17-ogodišnje palestinske tinejdžerke Ahed Tamimi, javlja Anadolu Agency (AA).

Zabrana se odnosi na Ahed, njenu majku Nareman i oca Basim Tamimija.

- -

Otac Ahed Tamimi je u izjavi za novinara AA, rekao da su preko Jordana planirali putovati u Evropu kako bi učestvovali na niz događaja koji govore o otporu palestinskog naroda i hapšenjima u Izraelu.

Tamimi je naveo da su ih palestinske vlasti obavijestile o zabrani koju je uveo Izrael, pred njihov polazak koji je bio planiran u petak, “Planirali smo krenuti u petak ujutro. No, Odjel za civilne poslove palestinske vlade nas je obavijestio da je Izrael uveo zabranu putovanja u inozemstvo.“ rekao je on.

Palestinske vlasti nisu dale nikakve detalje o obrazloženju Izraela za uvođenje takve vrste zabrane, istakao je Tamimi. Izraelski vojni sud u martu je osudio al-Tamimi na osam mjeseci zatvora zbog napada na izraelskog vojnika.

Izraelski vojnici priveli su Ahed Tamimi 19. decembra 2017. prilikom upada u porodičnu kuću u Ramallahu. Njena majka Nareman je sljedećeg dana otišla do pritvora u Ramallahu da dobije informacije o kćeri, a zatim je i ona privedena.

- -

Ahed, za koju se na snimcima vidi da udara izraelske vojnike koji su nasilno ušli u dvorište kuće, optužena je za napad na njih. Na snimku, pored Ahed je i njena rodica Nur Tamimi, koja je također privedena i odvedena u izraelski vojni zatvor.

Ahed je 2012. godine u Istanbulu uručena nagrada za hrabrost ”Hanzala” zbog suprotstavljanja izraelskim vojnicima koji su privodili njenog brata.

Njen slučaj je privukao veliku međunarodnu pažnju, a organizacija Amnesty International je Al-Tamimi nazvala palestinskom Rosom Parks, afro-američkom aktivisticom za ljudska prava i krojačicom koju je američki Kongres proglasio “majkom modernog Pokreta za ljudska prava.”

Najnovije

Turci bijesni na svog selektora zbog videa sa treninga reprezentacije

Fudbalski savez Turske bio je prinuđen da izda saopštenje, poslije bure koja se podigla u javnosti zbog snimaka sa...