Izrael porodici Al-Tamimi uveo zabranu putovanja u inozemstvo

Preporučujemo

Izrael je uveo zabranu putovanja u inozemstvo za porodicu 17-ogodišnje palestinske tinejdžerke Ahed Tamimi, javlja Anadolu Agency (AA).

Zabrana se odnosi na Ahed, njenu majku Nareman i oca Basim Tamimija.

Otac Ahed Tamimi je u izjavi za novinara AA, rekao da su preko Jordana planirali putovati u Evropu kako bi učestvovali na niz događaja koji govore o otporu palestinskog naroda i hapšenjima u Izraelu.

Tamimi je naveo da su ih palestinske vlasti obavijestile o zabrani koju je uveo Izrael, pred njihov polazak koji je bio planiran u petak, “Planirali smo krenuti u petak ujutro. No, Odjel za civilne poslove palestinske vlade nas je obavijestio da je Izrael uveo zabranu putovanja u inozemstvo.“ rekao je on.

Palestinske vlasti nisu dale nikakve detalje o obrazloženju Izraela za uvođenje takve vrste zabrane, istakao je Tamimi. Izraelski vojni sud u martu je osudio al-Tamimi na osam mjeseci zatvora zbog napada na izraelskog vojnika.

Izraelski vojnici priveli su Ahed Tamimi 19. decembra 2017. prilikom upada u porodičnu kuću u Ramallahu. Njena majka Nareman je sljedećeg dana otišla do pritvora u Ramallahu da dobije informacije o kćeri, a zatim je i ona privedena.

Ahed, za koju se na snimcima vidi da udara izraelske vojnike koji su nasilno ušli u dvorište kuće, optužena je za napad na njih. Na snimku, pored Ahed je i njena rodica Nur Tamimi, koja je također privedena i odvedena u izraelski vojni zatvor.

Ahed je 2012. godine u Istanbulu uručena nagrada za hrabrost ”Hanzala” zbog suprotstavljanja izraelskim vojnicima koji su privodili njenog brata.

Njen slučaj je privukao veliku međunarodnu pažnju, a organizacija Amnesty International je Al-Tamimi nazvala palestinskom Rosom Parks, afro-američkom aktivisticom za ljudska prava i krojačicom koju je američki Kongres proglasio “majkom modernog Pokreta za ljudska prava.”

Najnovije

Za potrebe izbora 80 mještana sela Čengić “oslijepilo” preko noći kako bi imali vodiče za glasanje

U selu Čengić kod Bijeljine, zabilježena je jedna zanimljivost. U tom selu zbog izbora čak je 80 ljudi slijepih i...