Izrael spriječio ulazak članova Europskog parlamenta u Gazu

Preporučujemo

Izrael spriječio ulazak u Gazu delegaciji od šest članova Europskog parlamenta, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju iz Europkog parlamenta (EP) navedeno je kako je delegacija koju čine šest zastupnika EP-a u okviru trodnevne posjeti okupiranoj palestinskoj teritoriji uputila zahtjev za ulazak u Gazu, no Izrael to nije dozvolio.

- -

Naglašeno je kako je cilj posjete europskih zastupnika bio ustanoviti refleksije dugogodišnje okupacije na humanitarno stanje, te kako Izrael od 2011. godine naovamo spriječava delegate EP-a da posjete Gazu.

Delegacija EP-a danas je okončala aktivnosti u Istočnom Jerusalemu te je uputila zvaničan zahtjev za posjetu Gazi. Naglašeno je također kako je palestinski narod zbog izraelske blokade Gaze izložen nestašici vode, hrane, skrovištva te drugih prava na zdravstvo i obrazovanje.

Predsjednik delegacije Neoklis Sylikiotis izjavio je da izraelsko onemugaćavanje elegaciji EP-a da posjeti Gazu dobilo jedno sistematsko stanje.

“To je jedno neprihvatljivo ponašanje. Vrlo je jasno da se Izrael stidi i boji pokazati u koliko teškoj situaciji se nalazi paletinski narod”, rekao je Sylikiotis te pozvao međunarodnu zajednicu da nastavlja s vršenjem pritiska na Izrael kako bi se okončala blokada Gaze.

Najnovije

Efendić oštro poručio: Okerić koji u životu nikada ništa nije napravio, ničim izazvan, pokušava obezvrijediti moj rad u općini Novi Grad

Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić oglasio se na društvenim mrežama...