Izrael uništio “najduži i najdublji” tunel Hamasa

Preporučujemo

Izraelska vojska uništila je najduži i najdublji tunel ikada, kojeg su iskopali pripadnici Hamasa, piše Daily Mail.

Tunel, za koji Izrael tvrdi da je koštao milione da se izgradi, navodno počinje ispod pojasa Gaze i vodi nekoliko kilometara u izraelsko područje.

- -

Navodi se i to da je tunel bio povezan s nekoliko drugih unutar Gaze, te da je sada potpuno neoperabilan, s obzirom na to da je ispunjen materijalom.

Izraelski ministar odbrane Avigdor Lieberman izjavio je da je to najduži i najdublji tunel u Gazi koji su otkrili.

“Za kopanje tunela utrošeni su milioni dolara”, naveo je Lieberman.

Hamas, koji vlada pojasom Gaze, navodno ga je počeo graditi nakon rata između Izraela i palestinskih militanata u Gazi 2014.

- -

Izrael je od 2008. vodio tri rata sa Hamasom, čiji su pripadnici koristili tunele kako bi vršili napade. Gaza je pod izraelskom blokadom više od desetljeća, dok je njena granica s Egiptom posljednjih godina također u velikoj mjeri zatvorena.

Osim toga, Izrael gradi podzemni zid oko pojasa Gaze kako bi zaustavio infiltracije putem tunela, piše Daily Mail.

Izrael trenutno pod okupacijom drži 85 posto povijesnog palestinskog teritorija, koji se prostire na 27.000 km2, dok Palestinci mogu koristiti samo 15 posto.

Područja pod okupacijom koje Palestinci mogu djelimice koristiti jesu Istočni Jeruzalem, Zapadna obala i Pojas Gaze, a Palestina u tim regijama želi puni suverenitet.

Najnovije

Islamska zajednica u BiH: Negiranje genocida u NSRS-u je argument zašto je neophodno usvajanje rezolucije

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osuđuje današnje usvajanje sramnih zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske, kojima se negira genocid...