Izraelci ubili Palestinca kod ulaza u džamiju al-Aksa: Mladić branio djevojku koju su tukli policajci

Preporučujemo

Izraelci su ubili Palestinca nedaleko od ulaza u kompleks džamije al-Aksa u okupiranom istočnom Jerusalemu.

Očevici kažu da se mladić sukobio sa grupom izraelskih policajaca koji su tukli jednu djevojku u pokušaju da je izbace iz kompleksa džamije.

Palestinski vjernici na ulazu u to mjesto u subotu su rekli da je policija upucala muškarca najmanje deset puta, prenosi Al Jazeera Balkans.

Policija tvrdi da je 26-godišnji Mohammad Khaled al-Osaibi pokušao uzeti pištolj od policajca.

Porodica ubijenog mladića optužuje Izrael za njegovo pogubljenje. Kažu da je ubijen na putu do džamije gdje se išao moliti.

Al-Osaibi bio je iz Houre, beduinskog arapskog sela u južnom Izraelu. Incident se dogodio oko ponoći u blizini Lančanih vrata, pristupne tačke kompleksu džamije Al-Aksa u istočnom Jerusalemu pod izraelskom okupacijom, saopćila je policija.

Izraelska policija pojačala je svoje snage u tom području dok se deseci hiljada muslimanskih vjernika iz Jerusalema i sa Zapadne obale pod izraelskom okupacijom okupljaju na ramazanskoj molitvi u džamiji Al-Aksa.

U petak se više od 200.000 Palestinaca okupilo na podnevnoj molitvi u kompleksu, koja je protekla mirno.

Napetosti između Palestinaca i Izraela rastu otkad je izraelski premijer Benjamin Netanyahu krajem godine formirao vladu s koalicijom krajnje desničarskih stranaka.

Najnovije

FBI uhapsio pripadnicu jedinice Zulfikar, optužena da je tokom rata u BiH mučila Srbe

Državljanka SAD-a iz Bosne i Hercegovine uhapšena je jučer u Morgantownu u Zapadnoj Virginiji pod optužbom da je lagala...