Izraelska policija jutros otvorila sve ulaze džamije Al-Aksa

Preporučujemo

Izraelska policija u subotu je ponovo otvorila sve ulaze kompleksa džamije Al-Aksa, koje je zatvorila u petak, javlja Anadolu Agency (AA).

Svi ulazi Al-Akse zatvoreni su u petak nakon što je palestinski mladić ranije tog dana kod ulaza u kompleks bogomolje navodno pokušao izvesti napad nožem na izraelske policajce.

- -

Očevici tvrde da su svi ulazu u Al-Aksu ponovo otvoreni u jutarnjim satima.

Izraelske snage od 2003. godine uvode jevrejske doseljenike u kompleks Al-Akse, a muslimanima često nameću starosnu granicu za ulazak. Zbog vjerovanja da se tu nalaze ostaci Solomonovog hrama, izraelske vlasti vrše tajna kopanja ispod kompleksa i time ugrožavaju historijske objekte.

Kompleks Al-Akse prostire se na 15 posto površine starog jezgra Jerusalema koje je pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta. Kubbetu-l Sahra i Mesdžidu-l Kiblej su glavne građevine unutar zidina kompleksa Al-Aksa u kojem se još nalaze i muzeji, medrese i drugi objekti.

Nakon Mesdžidu-l Harema u Mekki i Poslanikove džamije u Medini, Al-Aksa je treće najvažnije mjesto za muslimane.

Najnovije

Veliko nevrijeme praćeno ledom pogodilo Tuzlanski kanton, oštećena vozila, stambeni objekti…

Tuzlanski kanton u večernjim satima pogodilo je nevrijeme praćeno grmljavinom, jakim udarima vjetra i gradom. Najteže su pogođeni Doboj Istok,...