Izraelska policija napala obezbjeđenje i vjernike u Al-Aksi

Preporučujemo

Izraelska policija napala je obezbjeđenje i vjernike unutar kompleksa Al-Aksa, smještenog u okupiranom Istočnom Jerusalemu, javlja Anadolu Agency (AA).

Očevici navode da je izraelska policija napala obezbjeđenje kompleksa i vjernike koji su reagovali na zabranu ulaska u kompleks.

- -

Na društvenim mrežama objavljen je snimak na kojem se vidi da je izraelska policija i privela neke Palestince. U kompleksu Al-Aksa danas je jako napeto. Sa jedne strane izraelska policija, a sa druge radikalni Jevreji.

Firas Dibs, glasnogovornik Uprave za vakufe u Jerusalemu, saopćio je da je grupa od 260 radikalnih Jevreja ušla u Al-Aksu.

U srijedu počinje jevrejski praznik Yom Kippur (Dan pomirenja), a nakon njega sedmodnevni Sukot.

Izraelske snage od 2003. godine uvode jevrejske doseljenike u kompleks Al-Akse, a muslimanima često nameću starosnu granicu za ulazak. Zbog vjerovanja da se tu nalaze ostaci Solomonovog hrama, izraelske vlasti vrše tajna kopanja ispod kompleksa i time ugrožavaju historijske objekte.

- -

Kompleks Al-Akse prostire se na 15 posto površine starog jezgra Jerusalema koje je pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta.

Nakon Mesdžidu-l Harema u Mekki i Poslanikove džamije u Medini, Al-Aksa je treće najvažnije mjesto za muslimane.

Najnovije

Bećirović uoči puta za New York: Istina i presude se ne mogu sakriti

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i član Željko Komšić sutra putuju u New York. Tamo će u četvrtak...