Izraelska vojska napala Rafah nedugo nakon što je Međunarodni sud pravde naredio zaustavljanje vojne ofanzive

Preporučujemo

Izraelska vojska izvela je nove napade na Rafah, grad u južnom Pojasu Gaze, nedugo nakon što je Međunarodni sud pravde (ICJ) naredio Izraelu da odmah zaustavi vojnu ofanzivu na taj palestinski grad, javlja Anadolija.

U zračnim napadima izraelske vojske na nekoliko lokacija u centralnom dijelu Rafaha, povrijeđeni su mnogi Palestinci koji su prevezeni u Kuvajtsku bolnicu.

- -

Nakon žestokih napada iznad Rafaha su se mogli vidjeti crni oblaci.

Stanovnici Rafaha izjavili su da su zabrinuti i uplašeni zbog novih napada izraelske vojske.

Medicinski timovi i pripadnici Civilne odbrane nastavljaju sa aktivnostima u centru Refah kako bi došli do povrijeđenih nakon bombardovanja.

Međunarodni sud pravde (ICJ) u petak je naredio Izraelu da odmah zaustavi svoju vojnu ofanzivu na Rafah, grad u južnom Pojasu Gaze.

- -

ICJ je saopćio da je izmjena naredbe od 28. marta bila s obzirom na promjenu okolnosti zbog napada na Rafah, odakle su se sklonili raseljeni Palestinci.

Prema agencijama UN-a, više od 800.000 ih je pobjeglo iz grada zbog izraelske kopnene invazije.

Sud je naveo da je humanitarna situacija u Rafahu sada “katastrofalna i pogoršana” od naredbe od 28. marta.

Međunarodni sud pravde je naredio Izraelu da u roku od mjesec dana izvijesti sud o napretku u primjeni mjera koje je naredila ta institucija.

Najnovije

Vladimir Orlić zvanično izabran za direktora BIA

Vlada Srbije je danas donijela rješenja o postavljenju Vladimira Orlića za direktora Bezbjednosno-informativne agencije Srbije. Saglasnost za njegovo imenovanje dao...