Izraelske specijalne snage ulaze u bolnicu Nasser

Preporučujemo

Izraelske specijalne snage ušle su u bolnicu Nasser u Khan Younisu, prema podacima Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) i ministarstva zdravlja u Gazi koju vodi Hamas, javlja CNN.

Portparol IDF-a Daniel Hagari rekao je da imaju “vjerodostojne obavještajne podatke iz brojnih izvora, uključujući i oslobođene taoce”, da je Hamas ranije držao taoce u bolnici, te da su tijela preminulih talaca možda prisutna u bolnici.

- -

Vojska nije javno objavila te dokaze.

Hagari je rekao da snage IDF-a “provode preciznu i ograničenu operaciju unutar Naserove bolnice”.

Dr. Ashraf Al-Qidra, glasnogovornik Ministarstva zdravlja, rekao je: “Izraelska okupacija upada u medicinski kompleks Nasser i pretvara ga u vojnu kasarnu nakon što je srušio južni zid i ušao iz njega.”

Izraelski vojni buldožeri kopaju masovne grobnice koje su iskopane unutar kompleksnih zidova, rekao je dr. Al-Kidra.

- -

Dešava se to dan nakon što su stotine civila natjerale izraelske snage da napuste bolnicu, koju su koristili kao sklonište.

Video snimljen u utorak u bolnici prikazuje stubove dima na njenom obodu, izraelski buldožer koji uništava zid na obodu bolnice i oklopno vozilo koje ulazi u krug bolnice. Svuda se čuje pucnjava.

Doktori i medicinski zvaničnici kažu da su izraelski snajperisti ubili nekoliko ljudi dok su pokušavali da napuste bolnički kompleks proteklih dana.

Najnovije

Ruski diplomata: ‘Zapad preko Bošnjaka želi pokoriti Srbe u BiH’

Stalni predstavnik Rusije pri UN-u Vasilij Nebenzja komentirao je situaciju na Balkanu te je za posljednja dešavanja i tenzije...