Izraelski doseljenici upali u džamiju Al Aqsa i izveli talmudske rituale

Preporučujemo

Deseci izraelskih doseljenika upali su u kompleks džamije Al-Aqsa u okupiranom istočnom Jerusalemu dok se u isto vrijeme Palestincima ograničava ulazak u ovu bogomolju.

Službena palestinska novinska agencija Wafa citirala je očevidce koji su rekli da su doseljenici upali u svetu džamiju iz zapadnog područja vrata Al-Mugharbah, vrata koja inače doseljenici koriste za upad u džamiju.

- -

Doseljenici su pod zaštitom izraelskih snaga radili provokativne obilaske unutar džamije i u njoj izvodili talmudske rituale koji između ostalog podrazumijevaju molitve, puhanje u rog i prinošenje žrtava, navode.

Dodaje se da su izraelske snage pojačale svoja ograničenja u području starog grada Jerusalema i na vratima koja vode do džamije.

Džamija Al Aqsa je treće najsvetije mjesto na svijetu za muslimane. Jevreji to područje nazivaju Brdom hrama, govoreći da su se na njemu u davna vremena nalazila dva jevrejska hrama.

- -

Izrael je okupirao istočni Jerusalem, gdje se nalazi Al Aqsa, tokom arapsko-izraelskog rata 1967. godine. Vojska je 1980. anektirala cijeli grad u potezu koji međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Napetosti su visoke na Zapadnoj obali otkako je Izrael pokrenuo vojnu ofanzivu na Pojas Gaze.

Izrael je optužen za “genocid” pred Međunarodnim sudom pravde, koji je u svojoj posljednjoj presudi naredio Tel Avivu da odmah prekine svoju operaciju u Rafi, gdje je preko milion Palestinaca potražilo utočište od rata.

Najnovije

Stoltenberg: NATO će preuzeti veću ulogu u koordinaciji vojne pomoći Kijevu

NATO će preuzeti veću ulogu u koordinaciji opskrbe Ukrajine oružjem, saopćio je danas Savez, preuzimajući dužnost od SAD-a u...