Izraelski ministar: Napad na Siriju “važan signal” Iranu

Preporučujemo

Napadi na Siriju predvođeni SAD-om “važan su signal” Iranu, Siriji i libanonskoj militantnoj organizaciji Hezbollah, ocijenio je u subotu izraelski ministar.

“Korištenje kemijskog oružja prelazak je crvene linije koju čovječanstvo više ne može tolerirati”, komentirao je na Twitteru Yoav Gallant, član sigurnosnog kabineta.

- -

“Američki napad važan je signal osovini zla – Iranu, Siriji i Hezbollahu”, ocijenio je.

Drugi izraelski dužnosnik rekao je da je Izrael bio unaprijed obaviješten da će se napadi dogoditi. Na pitanje koliko unaprijed, odgovorio je: “Između 12 i 24 sata, mislim.”

Na pitanje je li Izrael pomogao u odabiru meta za napad, dužnosnik, koji je želio ostati neimenovan, rekao je. “Ne koliko ja znam.”

Premijer Benjamin Netanyahu pozdravio je napade rekavši kako su “SAD, Francuska i Velika Britanija pokazale da njihova predanost nije ograničena samo na načela”.

- -

“Predsjedniku Bašaru al Assadu trebalo bi biti jasno da njegovi bezobzirni napori da zadrži i koristi oružje masovnog uništenja, njegovo nemoralno kršenje međunarodnog prava i pružanje baze Iranu i njegovim saveznicima ugrožava Siriju”, rekao je Netanyahu u priopćenju.

Najnovije

Vladimir Orlić zvanično izabran za direktora BIA

Vlada Srbije je danas donijela rješenja o postavljenju Vladimira Orlića za direktora Bezbjednosno-informativne agencije Srbije. Saglasnost za njegovo imenovanje dao...