Izraelski vojnik “vjerovatno greškom” ubio novinarku Al Jazeere

Preporučujemo

Izraelska vojska izvijestila je da je, sudeći prema rezultatima istrage, izraelski vojnik, vjerovatno greškom, u proljeće ove godine, ubio dugogodišnju novinarku Al Jazeere Shireen Abu Akleh.

Visoki vojni zvaničnik rekao je da najviši vojni pravni savjetnik neće pokretati krivičnu istragu incidenta, što znači da ni vojnik, ni niko od nadležnih neće biti kažnjen.

- -

Novinarka Shireen Abu Akleh ubijena je 11. maja dok je izvještavala o izraelskim vojnim racijama na okupiranoj Zapadnoj obali.

Palestinci su okrivili Izrael za ubistvo, a izraelske vlasti su najprije rekle da ju je možda ubila vatra ekstremista, ali je kasnije rečeno da ju je možda pogodio vojnik greškom tokom razmjene vatre.

Na brifingu za novinare, zvaničnik je rekao da vojska nije mogla konačno utvrditi odakle je potekla vatra, rekavši da je bilo naoružanih Palestinaca u istom području gdje se nalazio izraelski vojnik.

Zvaničnik je, međutim, istakao da je “vrlo velika vjerovatnoća” da je vojnik ubio novinarku i to greškom, ali nije objasnio zašto svjedoci i videosnimci ukazuju da je bila ograničena aktivnost ekstremista na tom mjestu, te da nije bilo pucnjave u blizini dok baražna vatra nije pogodila Abu Akleh i ranila drugog novinara.

- -

Rezultat istrage, objavljen četiri mjeseca nakon ubistva, uglavnom se poklapa sa nekoliko nezavisnih istraga koje su okončane mnogo ranije.

“On ju je pogrešno identifikovao”, rekao je anonimni zvaničnik, objasnivši da to proizilazi iz izvještaja vojnika.

Reagiranja palestinskih zvaničnika Al Jazeere nije odmah bilo, a porodica je kritikovala izraelsku istragu, ocijenivši da je vojska pokušala izbjeći odgovornost za ubistvo i saopćila da je i dalje duboko povrijeđena, frustrirana i razočarana, te pozvala na nezavisnu istragu Sjedinjenih Američkih Država i Međunarodnog krivičnog suda.

Shireen Abu Akleh, Palestinka, koja je imala i američkog državljanstvo, bila je dobro poznata širom arapskog svijeta jer je dvije decenije izvještavala o događajima na okupiranoj Zapadnoj obali.

Najnovije

Nizozemska obavještajna služba vidi ratove u Gazi i Ukrajini i uništavanje Kur’ana kao okidač za terorističke prijetnje

Nizozemska nacionalna obavještajna agencija saopštila je u utorak da su prijetnje usmjerene na Nizozemsku sve više povezane sa svjetskim...