Izraelski zračni napad na južni Liban kao odgovor na raketne napade

preporučujemo

Izraelski borbeni avioni napali su jug Libana kao odgovor na ranije ispaljene projektile na Izrael s libanske teritorije, saopćila je vojska.

Vojska je navela da su avioni pogodili mjesta s kojih su rakete ispaljene prethodnog dana. Izraelske odbrambene snage su okrivili Liban za granatiranje i upozorio “protiv daljnjih pokušaja nanošenja štete izraelskim civilima i izraelskog suvereniteta”.
Zračni napadi preko noći bili su eskalacija u politički veoma osjetljivo vrijeme. Nova vladajuća koalicija s osam stranaka pokušava održati mir nakon što je u maju okončan 11-dnevni rat s militantnim vladarima Hamasa u Gazi. Nekoliko incidenata koji su doveli do ovosedmične raketne vatre iz Libana usmjerili su pažnju na sjevernu granicu Izraela, a Sjedinjene Države su brzo osudile napade na Izrael, prenosi France 24.

Televizija Al-Manar u vlasništvu Hezbollaha izvijestila je o napadima oko 2 sata ujutro, rekavši da su pogodili prazno područje u selu Mahmoudiya u okrugu Marjayoun.

Avichai Adraee, glasnogovornik izraelske vojske na arapskom jeziku, rekao je da je libanska vlada odgovorna za ono što se događa na njenim teritorijima i upozorio na nove napade na Izrael iz južnog Libana.

Najnovije

DIJELE ISTOG NEPRIJATELJA: Komšić, Osmani i Đukanović se sastali u New Yorku

Povodom Generalne skupštine UN-a u New Yorku ovih dana borave lideri zemalja iz cijelog svijeta. Kao što je poznato,...