Izraelu 13 država poslalo pismo upozorenja

Preporučujemo

Ministri vanjskih poslova 13 zemalja upozorili su pismom Izrael protiv sveobuhvatne vojne ofanzive na grad Rafah u južnom Pojasu Gaze, navodi se u medijskom izvještaju. Njemački list Süddeutsche Zeitung izvijestio je da su potpisnici također zatražili veću pomoć za palestinsko stanovništvo. Sve države skupine G7 velikih industrijski razvijenih zemalja potpisale su pismo od četiri stranice, s izuzetkom Sjedinjenih Država.
U pismu izraelskom ministru vanjskih poslova Israelu Katzu ministri su istakli pravo Izraela na samoodbranu i osudili terorističke napade Hamasa i drugih islamističkih grupa 7. oktobra. Istovremeno su pozvali vladu premijera Benjamina Netanyahua da učini sve što je u njenoj moći kako bi ublažila razornu i sve goru humanitarnu krizu u Pojasu Gaze.

Prema izvještaju Süddeutsche Zeitunga, također su pozvali Izrael da otvori sve granične prijelaze u obalnom pojasu za dostavu pomoći, uključujući i prijelaz Rafah s Egiptom.

- -

Prije nešto više od sedam dana izraelska je vojska napredovala s istoka prema Rafahu uprkos snažnim međunarodnim upozorenjima. Od tada vojska kontrolira i palestinski dio graničnog prijelaza Gaze prema Egiptu. Važan granični prijelaz od tada je zatvoren za humanitarnu pomoć. Izrael i Egipat se međusobno optužuju za to.
Pismo su potpisali ministri vanjskih poslova država G7 Njemačke, Francuske, Velike Britanije, Italije, Japana i Kanade, te njihovi kolege iz Australije, Danske, Finske, Nizozemske, Novog Zelanda, Južne Koreje i Švedske.

Najnovije

CIK poništio još jedan tender vrijedan 200.000 KM: Ko će prevoziti materijal za glasanje

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine danas je poništila tender za nabavku usluga transporta izbornog materijala za potrebe...