Izvještaj za Senat SAD: Putin ojačao veze sa Dodikom kako bi ometao BiH na putu ka NATO-u

Preporučujemo

U izvještaju nazvanom “Putinov asimetrični napad na demokratiju u Rusiji i Evropi: Posljedice po nacionalnu bezbjednost SAD” navodi se da je Milorad Dodik Putinov sagovornik u BiH.

Izvještaj su za Senat Sjedinjenih Američkih Država (SAD) pripremili senatori iz reda Demokrata. U izvještaju nazvanom “Putinov asimetrični napad na demokratiju u Rusiji i Evropi: Posljedice po nacionalnu bezbjednost SAD”, se navodi da su dijelovi vlade u Bosni i Hercegovini izrazili želju da se priključe NATO-u.

“Da bi se krenulo naprijed, međutim, sve tri konstitutivne nacionalnosti zastupljene u bosanskom Predsjedništvu – Hrvati, Bošnjaci i Srbi – morat će se složiti oko bosanske aplikacije za NATO i provesti odgovarajuće reforme. Republika Srpska jedna je od dvije u velikoj mjeri autonomne ustavne jedinice u Bosni. Većinski je srpska i održava bliske odnose s Moskvom. Prigovor RS na pridruživanje NATO bi srušio svaki dogovor. Iako je centralna vlada u Sarajevu izrazila podršku za provođenje Akcijskog plana za članstvo u NATO-u (MAP), parlamentu u RS je u oktobru 2017. godine donio neobavezujuću rezoluciju protiv potencijalnog članstva Bosne u vojnom savezu”, stoji u izvještaju u koji je N1 imala uvid.

Posljednjih godina Rusija je pojačala svoj odnos s predsjednikom RS Miloradom Dodikom, koji bi se mogao pokazati korisnim za ometanje Bosne u kontekstu NATO-a, navodi se u izvještaju. 

“Iako Dodik nije šef bosanske vlasti, Vladimir Putin sastao se s njim u više navrata, ne susrećući se sa centralnom vladom u Sarajevu – diplomatski protokol koji jasno pokazuje da je on ruski sagovornik. Ruska vlada je također javno izrazila svoju podršku referendumu o nezavisnosti 2017. godine u RS za koji je Ustavni sud utvrdio da je povrijeđeno pravo nesrba”, navodi se.

“Ako bi Bosna trebala napraviti značajan napredak prema NATO-u, Rusija bi mogla utjecati na RS kako bi spriječila napredak. Medijski prostor već je spreman za tu mogućnost jer se mediji RS oslanjaju na anti-NATO i anti-EU sadržaj iz Sputnika u Beogradu. Ruski utjecaj u Banjaluci, de facto glavnom gradu RS, se prožima – središnji kiosci su ispunjeni majicama, šaljicama za kafu i drugim suvenirima koji veličaju Rusku Federaciju i Vladimira Putina”, navodi se u izvještaju.

(N1/Index.ba)

Najnovije

Borrell poziva Izrael da poštuje zakone rata

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell u subotu je izrazio "žaljenje" zbog nastavka...