Izvoz iz BiH u Ukrajinu u godini sukoba povećan šest puta

Preporučujemo

U godini koju je obilježio sukob u Ukrajini, Bosna i Hercegovina je u tu zemlju plasirala skoro šest puta veću količinu različite robe u odnosu na godinu ranije, dok je uvoz bio manji.

Prema podacima vanjskotrgovinske komore BiH prošle godine je u Ukrajinu plasirano 10,89 miliona kilograma raznih proizvoda, među kojima najviše neorganskih hemijskih proizvoda, mašina, vozila, proizvoda od čelika, te farmaceutskih proizvoda, ukupne vrijednosti 16,26 miliona maraka. Godinu ranije, u Ukrajinu je plasirano 1,9 miliona kilograma robe vrijednosti oko devet miliona maraka.

- -

IZ VTK pojasnili su da je osnovna razlika kada je riječ o izvozu u Ukrajinu to što se u 2021. godini po tarifnom broju 28 izvoz odnosio na anorganske kiseline, soli tih kiselina i umjetni korund.

“U prošloj godini izvoz po toj tarifnoj glavi odnosio se na komercijalni amonijev karbonat, umjetni korund i ostale anorganske kiseline. Osnovna razlika je u izvozu amonijevog karbonata u vrijednosti od devet miliona maraka u prošloj godini, a nismo ga izvozili u 2021“,  objasnili su u VTK.

Kada je riječ o uvozu robe, prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH lani je iz Ukrajine stiglo 13,7 miliona kilograma robe, u kojoj su prednjačila uljana sjemena, drvo, masnoće i farmaceutski proizvodi, ukupne vrijednosti 36,04 miliona maraka. U 2021. godini u BiH je iz Ukrajine stiglo 19,5 miliona kilograma robe ukupne vrijednosti 37,98 miliona maraka.

I domaća farmaceutska industrija imala jako tržište u Ukrajini.

- -

“Sukob u Ukrajini je imao indirektan uticaj na cijeli Balkan. Evropski glavni igrači na tržištu su dijelom zbog biznisa, a dijelom zbog politike odlučili da se okrenu najbližim, a pouzdanim partnerima i tu se ukazala šansa za nas. Naše farmaceutske kompanije imale su tamo sigurno tržište u prošloj godini“, rekao je Mirsad Jašarspahić, predsjednik VTK.

Najnovije

Salkić odgovorio Delegaciji EU: Na širenje lažnog narativa nećemo šutjeti

Poslanik u NSRs Ramiz Salkić (SDA) oštro je kritikovao pismo koje je Delegacija EU u BiH uputila žrtvama genocida...