Jačanje zaštite nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini

Preporučujemo

Ured Vijeća Evrope u Bosni i Hercegovini najavio je za danas u Vijećnici uvodni sastanak novog projekta o nacionalnim manjinama pod nazivom “Jačanje zaštite nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini”.

Na sastanku govorit će šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac, šef Ureda Vijeća Evrope u Sarajevu ambasador Drahoslav Štefánek i predsjedavajući Vijeća nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine Tihomir Knežiček.

Sastanak će okupiti predstavnike nacionalnih manjina, relevantnih ministarstava i institucija s državnog, entitetskih i kantonalnih nivoa, te Brčko Distrikta BiH ali i predstavnike civilnih i međunarodnih organizacija, kao i druge relevantne aktere. Taj događaj poslužit će kao forum za diskusiju o pitanjima koja se tiču zaštite i promocije nacionalnih manjina u BiH.

Projekta pod nazivom “Horizontal Facility za zapadni Balkan i Tursku” dio je programa Evropske unije i Vijeća Evrope, a opći cilj je unapređenje mehanizama zaštite ljudskih prava osoba koje pripadaju nacionalnim manjinama u skladu s evropskim standardima.

Generalni sekretar Vijeća Evrope Thorbjørn Jagland i komesar Evropske unije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn najavili su 11. aprila 2016. godine novi model suradnje s ciljem pružanja podrške jugoistočnoj Evropi i Turskoj u aktivnostima na usklađivanju s evropskim standardima.

Naziv inicijative je Zajednički program Evropske unije i Vijeća Evrope “Horizontal Facility za zapadni Balkan i Tursku”, piše Oslobođenje.

Horizontal Facility traje tri godine (od maja 2016. do maja 2019.) i u fokusu su tri oblasti (provođenje pravde, suzbijanje privrednog kriminala i sprječavanje diskriminacije i zaštita prava osjetljivih grupa). Ukupan budžet programa je 25 miliona eura (20 miliona osigurala je Evropska unija, a pet miliona eura Vijeće Evrope).

Vijeće Evrope je vodeća organizacija za ljudska prava na kontinentu. Ima 47 država članica od kojih su 28 članice Evropske unije. Sve države članice Vijeća Evrope potpisale su Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, sačinjenu u cilju zaštite ljudskih prava, demokratije i vladavine prava. Evropski sud za ljudska prava vrši nadzor nad primjenom Konvencije u državama članicama.

Najnovije

Bolnice sve krcatije, situacija kritična: Epidemija iz Ukrajine mogla bi se proširiti na cijeli svijet!

Bolnice i zdravstvene ustanove širom Ukrajine posljednjih se sedmica susreću s drastičnim povećanjem infekcija zbog otpornosti na antibiotike, zbog...