Japan aktivirao prve marince od Drugog svjetskog rata

Preporučujemo

Japan je aktivirao svoju prvu jedinicu mornarice od Drugog svjetskog rata koja je obučena da se suprotstavi invaziji na japanske otoke uz rub obale Istočnog kineskog mora za koje Tokio strahuje da su ranjivi na mogući napad Kine.

Na svečanosti u vojnoj bazi u blizini Saseba, na jugozapadnom otoku Kyushuu, oko 1500 pripadnika amfibijske desantne brigade postrojilo se po hladnom, vjetrovitom vremenu.

“S obzirom na sve teže odbrambeno i sigurnosno stanje u našem okruženju, odbrana naših otoka postala je naš glavni zadatak”, kazao je zamjenik ministra odbrane Tomohiro Yamamoto.

Formiranje japanske brigade mornaričkog pješaštva je kontroverzno jer, kako upozoravaju kritičari, može se koristiti za prijetnju susjednim zemljama. U poslijeratnom ustavu Japan se odrekao prava na ratovanje, prenosi index.hr.

Kina svojata skupinu nenaseljenih otoka i hridi u Istočnom kineskom moru koje trenutno kontrolira Japan. Kina će ove godine na vojsku potrošiti 176,56 milijardi američkih dolara, tri puta više od Japana.

Najnovije

Aplikacija Sky protresla policijske, obavještajne i pravosudne strukture u BiH

Šefica odjela za organizovani kriminal Diana Kajmaković, koja se spominje u kriptovanim porukama pronađenim raspakivanjem aplikacija Sky i Anom,...